Pretraga

Arhiva članaka

12. април 2019.

Vode - feljton

Iguman Jovan Nedić, Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina, 1990

5.    Vode

      Od svih voda koje protiču kroz Slatinu, najveća je reka Tolisa./28/ Ona izvire ispod brda Radič u Trebavi i protiče kroz sela Kornicu, Slatinu, Batkušu, Oštru Luku i Tolisu posavsku gde se uliva u Savu. Korito joj je obraslo šašom i ševarom. Mestimično je dosta široka, te izgleda da je reka nekada bila znatno veća.
      Kod crkve je do 1923. godine na Tolisi bila vodenica zvana Paočnik. S obzirom da je reka zbog toga plavila izvesne površine i lјudima pričinjavala štetu, razrušena je.
      Reka Tolisa je nekada bila bogata raznovrsnom ribom. U njoj se moglo naći: šarana, linjaka, štuka, čikova, kečiga, karasa i bandara./29/ Ribe ima ne samo u rekama nego i u barama i lovi se na više načina: pomoću mreže, vrške, bacnja,/30/ bodve i udicom.
      Gradašnica je manja reka. Izvire u selu Rakija južno od Gradačca. Protiče kroz Gradačac pa je otuda i dobila ime. Dalјe prolazi kroz Ledenice i Slatinu i uleva se u Tolisu. U ravnicama sporo teče, a korito joj je kao i u Tolise obraslo vodenim travama.
      Mirkovac je poveća bara u zaseoku Panjiku. Dug je 172 km, a širok oko 10 metara. Utiče u Tolisu, te izgleda da je njen rukavac.
      Grbača je manja bara. Ona je ustvari meander reke Tolise koji se odvaja od rečnog korita i obuhvatajući površinu zemlјe od oko 10 ha, ponovo se spaja sa Tolisom. Po njoj je i zaseok dobio ime Grbača.
      Brvnik je rečica koja prima vodu sa atara: Eginovca, Kokorovca, Gajinovca i Zakopa, tj. sa panjičke i grbačke zemlјe. Dalјe teče kroz selo Brvnik i utiče u Tolisu.
      Vreoci je omanja bara-potok u koji utiču vode Donje i Srednje Slatine, i on se uliva u Tolisu, Ima više vrela u svom koritu od kojih se neka ni zimi ne zalede, po čemu je i dobio pomenuto ime.   
       Kralјičino gumno je obična bara u Srednjoj Slatini. Više o tome u drugom poglavlјu. 
       Nekada su slatinske vode bile mnogo veće i predstavlјale su legla komaraca i izvore bolest. Međutim, zapaža se daje nivo vode poslednjih decenija znatno opao nešto usled regulacije njihovih korita, a nešto nestankom gajeva i ševara.

___________________________
/28/ Reka Tolisa spominje se prvi put 1244 u povelji kralja Bele IV (M. Bero, Naselja srednjovjekovne države, Sarajevo 1957).
/29/ Cvijetin Jovanović, Navedeno djelo.
/30/ Sepet (košara) bez dna sa dve ručke pomoću koga se lovi riba u plićacima, a naročito u barama.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi