Pretraga

Arhiva članaka

29. април 2019.

Одржана друга слатинска тракторијада

На иницијативу Организационог одбора Слатинске тракторијаде у Доњој Слатини је одржана друга по реду тракторијада „Доња Слатина 2019.“ на којој је учествовало око 100 трактора из Шамца, Брчког, Бијељине, Српца, Орашја, Градачца, Грачанице и других, а организован је и сајамски дио гдје је поред трактора представљена и нова пољопривредна механизација прикључних машина.

Организатори манифестације били су Опшина Шамац, АМС РС и Агенција за безбиједност саобраћаја РС као и фирма Газпром доо са својим програмом моторних уља.
Чланице Удружења жена из Горње, Доње, Средње Слатине и Брвника су на штандовима за посјетиоце припремиле традиционална јела за све присутне.


Манифестацију је отворио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.
Милићевић је рекао да га радује што је данас општина Шамац спонзор манифестације која из године у годину  расте, те  има већи број посјетилаца.
„Општина Шамац је спремна да из Буџета помогне да ова манифестација прерасте у сајамску манифестацијуи ширег значаја Посавине и Семберије. Посебно ме радује да поред такмичарског дијела, ове године је знатно шири сајамски дио у односу на претходну годину и већи број излагача који овдје продају пољопривредну механизацију“ – каже Милићевић, те да у том правцу треба ићи.


У сајамском дијелу излагала је фирма Petrix Doo Patkovača – Бијељина заступник Claas i Bašak трактора, Doo Rakic заступник Kubota, Solis i Tafe traktora, Agro-Simeks doo zastupa traktore Belarus i Mahindra, Intercomerc doo zastupnik Massay ferguson, Hattat, Stayer i Armatrac traktora, BNM VOCE BN zastupa traktore Deutz fahr i Sama traktore, Agropex doo zastupnik Mehanizacije Kozarska Dubica (za područje Posavine) i distributer AS hibrida.
Излагала је и фирма Golić trade својој програм сточне хране, као и Patent i Sano своје производне програме.

Посјетиоци су имали прилику на посебно припремљеном полигону пробати нови трактор у Босни и Херцеговини. По први пута на овој манифестацији  представио премијерно трактор Bašak који увози главни спонзор Petrix doo Patkovača – Бијељина заступник Claasa и од пар дана и турског Bašaka.
На тракторијади је организовано такмичење у дисциплинама: обртање тракторске гуме, трка дјечијих тракторчића, полигонско вожење приколице и надвачење трактора по категоријама - коњским снагама.
Свим такмичарима су уручене захвалнице, а најбољим пехари.

Испред Организационог одбора Слатинске тракторијаде Бранислав Божић каже да ће се потрудити да манифестација прерасте у традицију која је позната у РС и ФБиХ .
„Ове године сајамски дио је јачи и бољи у односу на прошлу годину захваљујући учесницима. Захваљујући њима  настојимо да тракторијада буде боља из године у годину,  да расте и буде посјећенија. Желимо да спојимо традицију културу и обичаје“ – каже Божић.

Испред Агенције за безбиједност саобраћаја РС Мијан Тешић каже да Агенција у сарадњи са АМС РС врло радо подржава овакве догађаје и на овај начин промовише безбиједно учешће трактора у саобраћају.
„Оно што ми испред агенције можемо нагласити јесте  да у одређеним дијеловима РС тракториости представљају ризичну категорију учесника у саобраћају, зато што у појединим случајевима нису освјетљени. Ми смо искористили ову прилику и догађај који је веселог карактера да сугеришемо трактористима да безбједно учествују у саобраћају, јер то највише спашава њихов живот, а и других учесника у саобраћају“ – каже Тешић.

Директор Агенције за аграрна плаћања Саво Минић истиче да су овакве манифестације веома корисне када је  питању упознавање пољопривредних производђача са механизацијом која би евентуално била предмет купње с једне стране, а на другој страни да се од стране дистрибутера презентује све оно што је битно када је у питању радна машина и њене  карактеристрике и способности.
„Свјесни смо да је пољопривредна производња веома захтјевна и у смислу материјалних трошкова, али и у смислу познавања како култура која су предмет обраде тако и пољопривредне механизације“ – каже Минић.

Тракториста из Баткуше Александар Стојановић  је дошао са најстаријим трактором звани „Задругар“ који датира из 1954. године.
„Трактор сам купио од комшије који је код њега био 30 година, а прије њега је 20 година стајао. Ја сам механичар и много волим старе тракторе. Ово је стари трактор  поријеклом из бивше Југославије из Индустрије мотора Раковица, али није ИМТ. Трактор ради, импровизовао сам канту са горивом и дошао. Јако је брз у саобраћају, али са њим се могу обављати сви пољопривредни послови“ – каже Стојановић.

Са три трактора из Грачанице села Бабићи по први пута су дошли представници Удружења тракториста на челу са Хазимом Сарајлићем.
Сарајлић каже да у удружењу имају 30 чланова и 30 трактора, а дошли су са три трактора „Касе“, „Ламбурџини“ и „Зета“.
Сарајлић додаје да када би оцјењивао тракторијаду у Доњој Слатину оцијенио би са чистом 10, те искористио прилику да позове све присутне на трокторијаду у Грачаници која се организује већ 10 година. „Грачаница Вис 2019.“

У културно забавном дијелу у Доњој Слатини учествовали су чланови СПКД „Просвјета“ секција из Средње Слатине.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi