Pretraga

Arhiva članaka

четвртак, 23. мај 2024.

Gajevi: Akcijama do asfalta - 1978

U MJESNOJ ZAJEDNICI GAJEVIMA

Mještani Gajeva, sela u bosansko-šamačkoj komuni u nekoliko godina organizovali su niz radnih akcija koje su doprinijele da ovo selo u potpunosti promjeni svoj nekadašnji izgled.

Izgrađeno je dosta novih kuća, renovirana niskonaponska mreža za električnu struju. napravljen Dom kulture zа kojim se godinama osjećala potreba, uređene prostorije zа mjesnu ambulantu, te izgrađen sportski poligon, i niz drugih komunalnih objekata.

Ovih dana, vrijedni mještani ovo posavskog sela, udaljenog od Bosanskog Šamca, petnaestak kilometara. Odlučili su da organizuju još jednu izuzetno vrijednu radnu akciju.

Naime, na referendumu su se izjasnili za zavođenje mjesnog doprinosa, kako bi obezbijedili sredstva za asfaltiranje tri kilometra dugog puta kroz selo.

Na referendumu su se mještani jednoglasno izjasnili da će u naredne tri godine izdvajati pet odsto iz sredstava ličnih dohodaka zaposlenih radnih ljudi, dok će poljoprivredni proizvođači od svojih prihoda izdvajati čak 25 odsto. Na ovaj način računaju Gajevljani moći će se obezbijediti oko milion i tristotine hiljada dinara. Toliko sredstva će obezbijediti i Samoupravna interesna zajednica za puteve u Bosanskom Šamcu.

U Gajevima nam rekoše, da očekuju pomoć i od svih Gajevljana koji su otišli iz ovog sela, kao i od radnika zaposlenih u inostranstvu. Kada i ova akcija bude sprovedena, zauvijek će nestati blata sa tri kilometra puta koji prolazi kroz centar Gajeva.

Radovi na asfaltiranju puta počeće u roku ove godine, a u radnim akcijama učestvovaće svih sedam stotina stanovnika ovog posavskog sela, koje broji 160 domaćinstava.

- Nema akcije koja neće uspjeti, rekla nam je nedavno Zekira Bristrić, učiteljica u Gajevima. јеr vrijedni mještani predvođeni Ratkom Savićem, sekretarom Osnovne organizacije Saveza komunista i Jovom Đurićem, predsjednikom Savjeta mjesne zajednice, zaista ide da njihovo selo promijeni svoj nekadašnji izgled.

S. BEGOVIĆ
Objavljeno u Glasu komune, 1. februara 1978 godine

0 comments :

Постави коментар

Kalendar

Budućnost demonstrirala snagu protiv Bratstva

Dana, 21. aprila 2024. godine, Budućnost je ugostila svoje rivale iz Dubice, ekipu Bratstva, u okviru 10. kola PFL Modriča-Š...

Popularni postovi