Pretraga

Arhiva članaka

11. децембар 2023.

Otvoren put narodnog heroja Pere Bosića

U GORNJOJ SLATINI, 6. oktobra 1976. godine

Na svečan način u nedjelju je starica JOKA BOSIĆ, majka narodnog heroja Pere Bosića, presjecanjem vrpce zvanično pustila u promet novi moderan asfaltni put koji nosi naziv „Put narodnog heroja Реге Bosića". Pred svečano puštanje u promet ove saobraćajnice duge sedam kilometara i dvijestotineipedeset metara, održana je mala svečanost, a prisutne je pozdravio ĐORDE JOVANOVIĆ, predsjednik Mjesne konferencije SSRN Gornja Slatina. O ovoj najvećoj poslijeratnoj akciji, o onome što je učinjeno do danas i narednim planovima, okupljenima je govorio ĐOKO BOSIĆ, predsjednik Mjesne zajednice. On je istakao veliku ulogu stanovništva ovoga sela, ali i nesebičnu materijalnu i moralnu podršku Skupštine opštine i izvršnih tijela društveno-političkih organizacija. Mještani ovoga sela dobrovoljnim radom, samodoprinosima i izuzetnim zalaganjem uspjeli su uz razumijevanje nadležnih da postignu značajne rezultate u razvoju infrastrukture u selu. Ako bi se brojili uspjesi, onda ne treba ići dalje nego vidjeti novu zgradu za prosvjetne radnike, Osnovnu školu "Pero Bosić", vrlo simpatičnu i moderno uređenu dječiju kuhinju...


Uspjesi su očigledni, a oni su još veći ako se ima u vidu činjenica da ovo selo broji 330 domaćinstva, ili 1450 stanovnika, od kojih je 50 zaposleno, oko 200, radi u inostranstvu, a ima 150 udruženih poljoprivrednih proizvođača. Dobrovoljnim radom i pomoću Samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu u selu je izgrađeno lijepo fudbalsko igralište i svlačionice. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje nema radio-aparat, a gotovo svako 10 televizor. Mnogo je toga učinjeno od rata na ovamo. Treba li spomenuti i činjenicu da su u Gornjoj Slatini još davno zasvijetlile električne žarulje, a da je sada upravo u pripremi аkсijа na rekonstrukciji niskonaponske mreže kroz selo.

Te i brojne akcije, a posebno velika аkсijа asfaltiranja puta, učinili su da mještani Gornje Slatine nedjeljni praznik proslave još svečanije, a najbolji dokaz je u činjenici što je kolona automobila, koja se kretala asfaltiranim putem, bila zasipana cvijećem. 
Dan ranije Gornju Slatinu je posjetio i CVIJETIN MIJAIOVIĆ, član Savjeta Federacije. Drug MIJATOVIĆ je razgovarao sa aktivistima u Gornjoj Slatini, posjetio majku narodnog heroja Реге Bosića, obišao u Šamcu gradilište Spomen-doma i razgovarao sa društveno-političkim radnicima.

Sa ovoga skupa upućen je telegram drugu Titu koji je okupljenim radnim ljudima i građanima pročitala ANKICA STANIŠIĆ, predsjednik Osnovne organizacije Saveza socijalističke omladine Osnovne škole „Рего Bosić" iz Slatine.

Poslije zbora izveden je kulturno-umjetnički program, a zatim je održano veliko narodno veselje.

Ivica TRTANJ
Vaso ANTIĆ

Objavljeno 6. oktobra 1976. u "Glasu komuna".

Zahvaljujemo se prof. Anđelku Starčević na članku kojeg nam je poslao.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi