Pretraga

Arhiva članaka

18. децембар 2023.

Kumovanje maršala Tita djetetu u Slatini

Josip Broz Tito je na različite načine njegovao i razvijao svoj kult ličnosti. Kult njegove ličnosti bio je toliko snažan da je u nekim trenucima on sam bio važniji čak i od države koju je predstavljao. Tito je bio ikona Jugoslavije. O njemu su se stvarali mitovi, učilo se u školama, pjevale su se pjesme, snimani su filmovi, slavio se njegov rođendan, a odavane su mu i razne počasti, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Uspostavio je harizmatičnu komunikaciju s narodom, što je bilo veoma važno za njegovanje kulta ličnosti i održavanje na vlasti. To je činio na različite načine. Jedan od njih bio je kumstvo djeci iz višečlanih porodica. 
Tito je bio kum mnogoj djeci iz takvih porodica, širom Jugoslavije, iz različitih republika i različitih nacionalnosti. To je bio način da pokaže svoju brigu za narod i da stvori privrženost i zahvalnost kod ljudi.

Tako dolazimo i do ovog članka. “... Nedavno je maršal Tito, preko svog izaslanika Pante Nikolića sekretara Sreskog komiteta Saveza komunista za Bosanski Šamac, kumovao devetom djetetu Jovana Tubakovića, zemljoradnika iz sela Gornja Slatina...”

Ovaj članak je objavljen. u listu “Borba” iz Beograda, dana 22. novembra 1953. godine."

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi