Pretraga

Arhiva članaka

27. децембар 2023.

Tragovi u vremenu: Priča o Ibri i Zlati Grčić

U ovom članku želim da podijelim sa vama neke zanimljive činjenice o Ibri i Zlati Grčić, učiteljima koji su radili u Gornjoj Slatini i drugim mjestima u Bosni. Oni su bili dio prosvjetne elite koja je obrazovala generacije djece u teškim vremenima. U knjizi "Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina" od igumana Jovana Nedić piše da su Ibro i Zlata Grčić učiteljovali u Gornjoj Slatini u periodu od 1940. do 1946. godine. Dalje, je navedeno da su rodom od Mostara (vjerovatno se ovdje misli na Ibru, o.a.) i da su iz Slatine premješteni u Srebrenicu, a potom u Donji Žabar. Stariji mještani Slatine sjećaju se ovo dvoje učitelja koji su ih učili u veoma teškom periodu Drugog svjetskog rata. Njihova životna priča je puna uspona i padova, ali i ljubavi prema svom pozivu i narodu.

Gornja Slatina 1942. godine, učitelji Zlata i Ibro Grčić

"Novi behar" piše da su polaznici učiteljske škole u Mostaru, među kojima je i Ibrahim Grčić, položili maturu 19.6.1928. godine.

"Prosvjetni Glasnik", službeni organ Ministarstva prosvjete Kraljevine Jugoslavije za godinu 1935, u odluci kojoj se vrše postavljenja učitelja,  donosi sledeći zapis:
...
Grčić A. Ibrahim, iz Viteza, sreza travničko-g, banovine drinske, u Han-Kumpaniju, sreza travničkog, banovine drinske, s pravima činovnika IX položajne grupe;
Grčić I. Zlata, iz Donjeg Žabara, sreza brčkog, banovine drinske, u Han-Kumpaniju, sreza travničkog, banovine drinske, s pravima činovničkog pripravnika... 

Tamo su se vjerovatno Zlata i Ibro upoznali i stupili u brak.

Isto glasilo za godinu 1937. piše da je Grčić I. Zlata postavljena za činovnika IX položajne grupe u Han-Kumpaniji, sreza travničkog, banovine drinske.

Najvjerovatnije da su Ibrahim i Zlata nakon Han-Kumpanije došli u Slatinu, 1940. godine. U Slatini su stekli poštovanje i zahvalnost mještana koji su ih pamtili kao dobre i predane učitelje.

Nažalost, poslije rata su doživjeli nepravdu od nove vlasti. Njihova sudbina je sigurno u tim trenutcima bila neizvjesna i teška.
 
„Rješenjem Ministarstva prosvjete Narodne vlade Bosne i Hercegovine - Personalni otsjek br. 118/46 od 6. februara 1946 godine, otpuštena je iz državne službe Grčić Zlata, učiteljica narodne škole u Gornjoj Slatini, srez gradački, okrug tuzlanski, radi svog nenarodnog držanja za vrijeme okupacije s tim da se ne može više primiti u državnu službu“, ("Službeni list Federalne BiH, broj 7 od 13.2.1946. godine).

Nažalost, detalji  o optužbama protiv nje i šta je bilo sa Ibrom nisu nam poznati.

Učiteljica Z. Grčić, Matići
Zapis koji nam je ostavio iguman Jovan nas upućuje na zaključak da su ostali u braku i da su nakon rata radili u Srebrenici i Donjem Žabaru.

Na blog stranici "Selo Matići" nalazimo da je posle rata u toj školi radila učiteljica Zlata Grčić i nekoliko njenih fotografija sa učenicima koje je učila. Na osnovu informacija o fotografijama može se zaključiti da je tamo radila u periodu od 1955. do 1965. godine.

Ne znamo ni kada su Ibro i Zlata umrli i gdje su sahranjeni. 
Možda su do kraja života ostali u Donjem Žabaru? 
Možda su imali djecu ili unuke koji bi mogli da nam ispričaju više o njima?

Ono što znamo je da su oni bili dio naše istorije i kulture, da su ostavili trag u srcima mnogih ljudi koji su ih poznavali i da zaslužuju da budu zapamćeni i poštovani.

1 коментар :

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi