Pretraga

Arhiva članaka

4. октобар 2018.

Edukacija učenika o opasnostima od mina

Edukacija o ponašanju djece prema minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata jedan je od važnijih projekata Republičke uprave civilne zaštite Srpske i Gorske službe spasavanja. Projektom je obuhvaćeno šest osnovnih škola i to u Šamcu, Doboju i Tesliću.
Odredište bila je škola u okolini Šamca, Gornja Slatina. Iz službi tvrde, cilj je edukacija djece o opasnostima od mina, ali i pružanju prve pomoći nastradalima.
"Na osnovu procjene rizika odabrali smo šest škola koje bi, i gdje smo smatrali da bi ova edukacija bila od željenih efekata. To je da se djeca upoznaju sa osnovnim stvarima i opasnostima vezanim za življenje i boravak blizu minskih polja i pronalazak mina i nepoznatih sredstava, kao i prvu pomoć prilikom stradavanja i evakuacije iz minskih polja", istakao je Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite.
Ozbiljno shvatati upozorenja o minama i ne ulaziti u minska polja, poruka je i današnje edukacije. Učenici kažu da su svjesni opasnosti koja prijeti od mina. Tvrde, poštuju upozorenja, ne diraju nepoznate predmete i izbjegavaju označena područja.
"Ova predavanja su vrlo značajna iz razloga što bismo jednostavno trebali da budemo upoznati s nečim što je opasno po naš život".
"Nažalost, u našoj državi ima veliki broj neotkrivenih minskih polja i s toga je bitno da svaki dan se trudimo da naučimo nešto novo i da se edukujemo o zaštiti od mina".
"Imali smo dosta predavanja, tako da su i mlađi to naučili, a i pomažemo im ako su blizu tog polja da objasnimo im koje opasnosti imaju".
Opštine nisu slučajno odabrane. Najveći broj minskih polja nalazi se baš u ovim opštinama. Iz Republičke uprave civilne zaštite se bore da što više površine očiste od mina, te, kažu, sprovode velike projekte deminiranja.
Izvor: ATV

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi