Pretraga

Arhiva članaka

27. октобар 2023.

Гајеви: Слава храма и парастос погинулима

У Гајевима је данас служена света литургија у име крсне славе храма, свете Петке Параскеве. Такође, данас је одржан парастос и положени вијенци за 18 погинулих бораца и три цивилне жртве Одбрамбено-отаџбинског рата, те за 16 жртава из Другог свјетског рата са овог подручја.


Вијенце су, поред чланова породица погинулих бораца, положили и представници Општине Шамац, општинске и мјесне Борачке организације и други.

Предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић рекао је да је потребно је његовати сјећања на жртву коју су страдали мјештани Гајева поднијели и да се преноси на млађе генерације, јер само тако ова жртва неће бити заборављена.


„Ови див јунаци су најзаслужнији што смо остали на својим вјековним огњиштима и уживамо благодети слободе. У том смислу, Општина Шамац ће у сарадњи с БО Шамац израдити одлуку о допунским правима бораца, РВИ и породица погинулих бораца, при чему ће бити повећан обим права у надолазећим годинама, као и увећана дотација према општинском фонду солидарности у 2024. години“, каже Варадиновић.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић истакао је да сваке године на овај начин евоцирају успомене на своје саборце и тешко доба које су прошли бранећи Републику Српску.
„Једино на тај начин ћемо одужити свој дуг према онима који су својом крвљу бранили слободу и ове просторе“, рекао је Зорановић.


Извор: Светлана Павловић, дипл. журналиста

1 коментар :

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi