Pretraga

Arhiva članaka

28. октобар 2023.

Intervju sa Dragom Nedićem, povodom 30 godina Društva doktora veterinarske medicine RS

Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta RS "Dr. Vaso Butozan" Banja Luka, doktor je veterinarskih nauka. Rođen je 02. juna 1962. godine u Gornjoj Slatini, kod Šamca, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Gradačcu i Sarajevu.

Drago Nedić u rodnom mjestu G. Slatina 

Veterinarski fakultet u Sarajevu upisao je 1982. godine i diplomirao 1987. godine. Nakon završetka studija, postao je asistent na predmetu "Higijena i tehnologija hrane životinjskog porijekla", na kojem je stekao titulu magistra. Godine 1999. doktorirao je na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

U avgustu 1992. godine zapošljava se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, gdje je od 1992. do 1993. godine bio glavni republički inspektor, a od 1994. do 2008. godine pomoćnik ministra.

Od 2001. do 2008. godine radio je kao naučni saradnik Veterinarskog instituta RS "Dr. Vaso Butozan" Banja Luka. Od 2008. godine do kraja 2011. godine bio je direktor Ureda za veterinarstvo BiH gdje je podnio ostavku nakon imenovanja za direktora Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci.

Objavio je blizu 200 naučnih i stručnih radova, a od 2007. godine, predaje na banjalučkom univerzitetu "Apeiron", kao docent na predmetima "Mikrobilogija sa parazitologijom" i "Mikrobiološke analize namirnica i vode". Profesor je i na Katedri za ekonomiku veterinarske medicine na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja: Ordena Njegoša I reda (od Predsjednika Republike Srpske za doprinos razvoju Republike Srpske), Gramate Sinoda srpske pravoslavne crkve, za dobra djela, Povelje Društva veterinara Republike Srpske, Plakete Veterinarsko-stočarskog centra, Plakete Veterinarskog instituta RS „Dr Vaso Butozan“ i mnogih drugih.

Oženjen je i otac dvoje djece. Živi i radi u Banja Luci.

Izvor: https://ba.ekapija.com/

Povodom jubileja, 30 godina Društva doktora veterinarske medicine Republike Srpske, Drago Nedić bio je gost Jutarnjeg programa RTRS. Intervju prenosimo u cjelosti.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi