Pretraga

Arhiva članaka

9. октобар 2023.

Žetva kukuruza u Slatini: Između dobrog roda i loše cijene

Poljoprivreda je najvažnija grana privrede u Slatini, a kukuruz najzastupljenija kultura. Ove godine poljoprivrednici se suočavaju sa brojnim izazovima, od ekstremnih vremenskih uslova do niskih otkupnih cijena.


Jedan od njih je i Nemanja Bijelić, poljoprivredni proizvođač i agronom iz Donje Slatine, koji je u žetvu kukuruza ušao sa optimizmom. Na oko 45 hektara zemlje, očekuje dobar prinos i kvalitet kukuruza, koji je zasijao na dobroj zemlji i nije bio mnogo pogođen olujom koja se dogodila 19. jula. Prinosi se kreću oko 8 tona po hektaru, a kvalitet je dobar.

Međutim, Bijelić nije zadovoljan najavljenom otkupnom cijenom od 30 feninga po kilogramu, koja je, kako kaže, preniska da bi pokrio troškove proizvodnje. Zato će sačekati par mjeseci da vidi da li će se nešto promijeniti na tržištu, pa onda plasirati svoj proizvod.

Dok obavljaju žetvu kukuruza poljoprivrednici se pripremaju i za jesenju sjetvu. Ipak, mnogi su u nedoumici šta i koliko sijati, jer su suočeni sa skupim sjemenskim materijalom i gorivom, koji su osnovni faktori troškova. Takođe, neizvjesna je i situacija na tržištu, koja zavisi od ponude i potražnje, ali i od podrške države i institucija.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi