Pretraga

Arhiva članaka

8. август 2021.

Обиљежено 50. година од освјештења цркве у Г. Слатини

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је Свету архијерејску литургију и освештао обновљени дио Храм Светог Саве у Горњој Слатини, а обиљежено је и пола вијека од првог освештања храма.

Епископ Фотије је у бесједи позвао вјернике на јединство и вјеру у Бога.


Владика је рекао да је је храм у Горњој Слатини грађен у тешко вријеме комунизма, те похвалио народ овог краја за то како је подизао цркву.

Горњослатински свештеник Драган Павловић рекао је да је у току ове године, уз благослов владике Фотија, генерално обновљена унутрашњост Храма Светог Саве у Горњој Слатини. "Градња Храма Светог Саве почела је 1965. године и трајала је до 8. августа 1971. године, када храм освјештао тадашњи епископ зворничко-тузлански, блажнопочивши владика Лонгин", навео је свештеник Павловић.
Заслужним појединцима и институцијама, које су у протеклом периоду помагали обнову храма, данас су додијељене архијеријске грамате - општини Шамац, Сави Босићу, Војиславу Мокрићу, црквено-управном одбору у Горњој Слатини.

У име општине Шамац, архијеријску грамату примила је начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове и урбанизам Ведрана Михаљић, која је истакла да је ово велика част на дан када Храм у Горњој Слатини обиљежава 50 година од освештања.
"Општина Шамац посебну пажњу посвећује црквеним заједницама и настојимо да у складу са својим могућностима учествујемо у свим њиховим активностима и пројектима које проводе", додала је Михаљићева.

За кума обновљеног храма изабран је Никола Недић из Горње Слатине.

Прославу су увеличали чланови КУД ,,Посавина", Црквина и КУД из Крепшића.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi