Pretraga

Arhiva članaka

6. април 2014.

Помен свештенику Драгану Јокић (1962-2005)


Дана, 8. априла 2014. године, навршиће се девет година од смрти протојереја Драгана Јокић. Тим поводом у знак сјећања и поштовања према овом добром човјеку објављујем овај чланак. Чланак је написао протојереј Зоран Илић, свештеник који је замијенио оца Драгана у Слатини.

Послије доброг говорника, тешко је говорити, послије доброг фудбалера, тешко је у тиму играти. Није немогуће, али је тешко. Покојног о. Драгана кратко сам познавао, не довољно, али сам, дошавши на слатинску парохију, сасвим добро упознао дјело које је иза себе оставио. Покушаћу дати неки свој суд о ономе што је о. Драган у свом кратком свештеничком животу оставио. Он је био велики човјек. Он је био добар свештеник. Он је био велики радник у винограду Господњем. Ријечју, био је комплетна личност. Имао је приступ за све и свакога. За њега су и богат и сиромах били исти. Он је у сваком гледао човјека и у све усађивао Христа и вјеру у Његово Јеванђеље, уз помоћ самога Христа и велике вјере која је зрачила из њега.

Био је вриједан и одговоран свештеник. Стизао је увијек свима и на вријеме. Био је човјек ведрог духа и врло интелигентан, уз то и доста начитан. Желио је да помогне свакоме, најчешће кроз разговоре које је волио да води са својим парохијанима. Био је правдољубив човјек, али често пута због тога несхваћен. Био је дружељубив; са свима се дружио и сви су га вољели и он је све волио. Ја до сада за ових 6 мјесеци обилазећи ову парохију, нисам још срео никога ко је имао лоше мишљење о њему. Довољно је присуствовати само једној Литургији када на Великом Входу помињем његово име, и видјети са којим поштовањем народ на себе ставља знак Крста при помену његовог имена. Он је, заиста овом народу у Слатини значио много. Није ријетко да приликом свећења водице многи заплачу при помену његовог имена, а народна суза много говори… О. Драган је много радио. Под кров је ставио Светосавски дом у Г. Слатини, цркву у Д.Слатини и Гајевима и покрио цркву у Слатини бакром. Уживао је велики углед и поштовање и међу свештеницима , а за свој труд и рад на овој парохији , врло млад, одликован је од владике Василија, чином протојереја. Ја сам му захвалан што сада, послије њега, ја убирам и жањем плодове његовог труда и необичног жртвовања себе. Он је на њиви Господњој заорао дубоко бразду у коју је посијао сјеме Христове јеванђелске науке, а то сјеме већ одавно доноси свој род.

Вађење честице на проскомидији и помињање на великом входу је нешто најмање што могу да учиним за овог великог човјека и свештеника. Његово дјело и његов труд и рад нису прошли неопажено и са друге стране, па га је за то начелник С.О. Шамац господин Мирко Лукић постхумно одликовао плакетом С.О. Шамац, која се додјељује великим трудбеницима и радницима. Покојни о. Драган је био велики откос кога је Господар жетве откосио у подне његовог живота. Овакве трудбенике Бог прибира у заједницу са светима својим. Овај велики човјек и слуга Божјег олтара починуо је, за наша земна мјерила, доста млад од трудова својих.

Вјечан му помен и блажен покој.

6 коментара :

  1. Svi smo ga voljeli. Moja generacija posebno, dosao je kada smo imali šest-sedam godina. Nas svestenik, vjeroucitelj, duhovnik, ispovjednik. Znao je sa ljudima, sa djecom posebno. Nedostaje nam. Hvala Gospodu što nam je podario da upoznamo takvog čovjeka! Vječan mu pomen i blažen pokoj.

    ОдговориИзбриши
  2. To je bio pravi Bozji covjek. I dan danas nam nedostaje. A Bogu hvala sto smo ga imali.

    ОдговориИзбриши
  3. Cesto ga pomenem.. a i sjetim jer smo voljeli pecat na :"babica bari.." i svakodnevno je tamo dolazio ja sa stapovima za pecanje a on sa dva sina... Bio je svesteni koje samo pozeljet neko moze. pokoj dusi i vjecna slava...

    ОдговориИзбриши
  4. Sjecam se kad smo kao klinci igrali fudbal na poligonu pa dodje da igra sa nama, posle nas sve odvede ""kod djuke" na sladoled.. Pocivaj u miru

    ОдговориИзбриши
  5. Veliki čovjek uvjek vedrog duha. Kako je teško bilo primiti vijest da ga više nema, a samo par dan prije sjedili smo, slavili krštenje moga sina. Uvjek ćemo ga pamtiti. Vječni pomen i pokoj duši njegovoj.

    ОдговориИзбриши

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi