Pretraga

Arhiva članaka

четвртак, 27. јун 2024.

Одржана свечана академија и отворен „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 20. по реду "Видовдански сабор". Протонамјесник Драган Павловић, слатински свештеник, истакао је у бесједи да се у Видовдану огледа национални и културни идентитет српског народа.
Он је рекао да Срби сваки дан бију косовску битку зато што је то битка за Царство небеско, за Крст Часни и слободу златну, за вјечне вриједности без којих православни Србин не може да постоји.


"Зато свака генерација, свако покољење, сваки човјек бије косовску битку", поручио је свештеник Павловић.

Свечану академију је у име организационог одбора Горња Слатина отворио Љубиша Станишић који је рекао да је ово 20. окупљање које из године у годину подсјећа на важност српске историје, те њено његовање и чување од заборава.
"И, што је најважније, чување од заборава свих који су уградили животе у темеље наше отаџбине", нагласио је Станишић.
Он је најавио да ће у петак са почетком у 9.00 часова у Цркви Светог Саве у Горњој Слатини бити служена видовданска литургија, а у 12.00 часова код споменика у овом мјесту парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, укључујући и 29 бораца Војске Републике Српске из овог мјеста који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Станишић је додао да ће након тога бити организоване различите активности као што су видовдански маратон, те такмичења у фудбалу и шаху за мушкарце и жене.


Покровитељ манифестације је општина Шамац, уз помоћ спонзора са шамачког подручја.
Отварању 20. по реду Видовданског сабора, поред осталих, присуствовао је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, предсједник Скупштине општине Симо Варадиновић, потпредсједник Скупштине општине Јадранка Ђукић, начелник Одјељења за финансије Велимир Андрић, шеф Кабинета начелника Јован Шљокић и начелница Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ведрана Михаљчић.


Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 comments :

Постави коментар

Kalendar

Budućnost demonstrirala snagu protiv Bratstva

Dana, 21. aprila 2024. godine, Budućnost je ugostila svoje rivale iz Dubice, ekipu Bratstva, u okviru 10. kola PFL Modriča-Š...

Popularni postovi