Pretraga

Arhiva članaka

27. јун 2018.

Oдржана свечана академија поводом 14. Видовданског сабора

У Горњој Слатини у Дому културе синоћ је одржана свечана академија и отворен 14. по реду традиционални Видовдански сабор, а покровитељ ове манифестације је општина Шамац, са  помоћи спонзора са шамачког подручја.


На академији је бесједио свештеник Драган Павловић из Горње Слатине.
„Косовска битка и предање о Косовској битки представља национални и културни идентитет нас  православних  Срба. Косовско предање се преносило на генерације прије нас те ми као наследници тог предања треба да га достојно преносимо на поколења која долазе послије нас“ – рекао је Павловић.


Академију и Видовдански сабор отворио је предсједник организационог одбора Љубиша Станишић.
„Не смијемо заборавити никада због кога и због чега се окупљамо сваке године на овом мјесту, као нити дозволити да генерације које долазе забораве оне који су дали своје животе за наше боље сутра“ - изјавио је Станишић.

Академија која се одржава 14. пут заредом је велики догађај зато што организујући је сваке године подижемо на један виши ниво“ – каже Станишић.
Послије академије организовано је праћење утакмице уживо Србија-Бразил на свјетском првенству, те спектакуларни концерт Баје Малог Книнџе.


У културно – умјетничком програму публици су се представили играма и пјесмама из Посавине, СПКД „Просвјета“ – секција Средња Слатина, СПКД „Просвјета“ из Обудовца, пјевачко друштво „Херувими“ и хор из ОШ из Шамца на челу са наставником Радетом Босићем.

Поред многобројних гостију, Слатињана, руководства општине Шамац на челу са начелником општине Ђорђем Милићевићем и предсједником Скупштине Николином Шкрбић академији су присуствовали и посланици у НСРС Драган Чавић и Вукота Говедарица.


У Горњој Слатини данас ће бити служен парастос за 29 бораца Војске Републике Српске погинулих у отаџбинском рату.

Такође, предвиђено је и такмичење у 10 дисциплина, а неке од њих су: фудбал, одбојка, навлачење конопца и друге, гдје учешће узме око 300 мјештана Горње Слатине, два засеока Грбача и Пањик.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi