Pretraga

Arhiva članaka

27. септембар 2011.

Ekskurzija u Bijeljinu

U ranijim člancima pisali smo aktivnostima koje u našem selu provodi organizacija Švicarskog crvenog krsta  iz Tuzle. Rekli smo da će u naredne tri godine raditi na unapređenju kvaliteta života u našem selu. Prilikom izrade programa rada za ovu godinu između ostalog planirana  je i jedna ekskurzija.
Ponukane time, žene u našem selu uspjele su da organizuju ekskurziju (prije  muškaraca).
Za odredište  izabrano je etno selo "Stanišići".
Švicarski crveni krst je prihvatio ovu ideju i finansirao troškove prevoza.
Ženama našeg sela pridružile su se i žene Brvnika i Grebnica.
Polazak je bio u nedjelju, 25.9.2011. godine iz Srednje Slatine. Na ekskurziju je išlo 38 žena iz Srednje Slatine, 16 iz Brvnika i 14 iz Grebnica.
Etno selo se nalazi u blizini Bijeljine. Naselje je napravljeno u duhu prošlog vremena i podsjeća na život naših predaka. Prikazuje realističnu sliku življenja na ovim prostorima krajem XIX i početkom XX vijeka. Zgrade su građene od drveta i kamena, naselje obiluje prirodnim ljepotama sa raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. U centru sela je crkva.
Osim Etno Sela, posjećen je i manastir  "Tavna" u Banjici. Manastir je jedna od najstarijih građevina ovog kraja, izgrađen je u srednjem vijeku za vrijeme Nemanjića. Podigli su ga Dragutinovi sinovi Vladislav i Urošic. Manastir je više puta tokom istorije rušen a zadnji put je obnovljen 1954. godine. U njemu boravi 16 kaluđerica i  i dvije iskušenice. Poznat je po tome što je u njemu kršten pjesnik Filip Višnjić.
Nakon obilaska ovih kulturno-istorijskih mjesta na ručak se išlo u restoran "Drinska ruža". Jelo je bilo jako ukusno i obilno ali su i cijene "paprene".  I  povratak je kažu bio veseo ...
Na kraju utisak je da su se žene  lijepo provele. Njima bi bilo lijepo, kako reče jedna, i da su se samo "provozale" do Bijeljine.
A kako je bilo muževima? - Lijepo.?

U Albumu možete pogledati slike.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi