Pretraga

Arhiva članaka

25. август 2011.

Slatina na karti Bosne iz 1718

    Autori karte su F. Heisse i I. Berndt, austrijski inžinjeri koji su bili u komisiji koja je trebala odrediti granicu između Osmanskog carstva i Austrije posle Požarevačkog mira. Na čelu komisije su bili zapovjednik slavonskih Krajišnika baron Petraš i bosanski namjesnik Osman-paša. F. Heisse i I. Berndt su direktno snimili teren i kartokrafski ga prikazali. Tako prvi put nastaje karta jednog dijela Bosne u krupnoj razmjeri na kojoj je ona prikazana sa podacima direktno snimanim na terenu. Posebno su data topografska obilježja za gradove i sela, u gornjem desnom uglu priložen je topografski ključ. Granica je tačno unesena i predstavljena je pomoću crtica. Brojem su predstavljeni brežuljci koji predstavljaju granične stražare. Tačkicama su označeni brojni putevi.
  Karta je izdata u Beču 1718. godine. Razmjera 1:172.800

  /Podaci iz knjige "Povijesni atlas Bosne i Hercegovine" od Zijada Šehića i Ibrahima Tepića/

Klikom na donju kartu može te je vidjeti u originalnoj veličini.

1 коментар :

  1. Moram priznati da sam iznenadjen koliko je karta neprecizna. Moze biti da su turci samo otprilike naznacili gdje se nalaze pogranicna sela , jer je ocigledno da ni razmjera niti raspored sela ne odgovara stvarnom stanju. Austrijanci se nisu ni trudili u preciznosti jer ih nije mnogo interesovala druga strana u to vrijeme, imali su svoje interese u galiciji i Siebenbürgen .

    Gledao sam neke karte austrougarskog carstva i bio sam sokiran preciznoscu za vrijeme 1700-te godine, ali ovde je strasno neprecizno.

    Naravno cinjenica ostaje da je Slatina bila jos u to vrijeme naseljena i to je najvazniji detalj na ovoj karti.
    Hvala Pedja na clanku.

    ОдговориИзбриши

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi