Pretraga

Arhiva članaka

8. август 2011.

OШ „Горња Слатина“ - Није више основна школа

Нажалост, обистиниле су се приче да ће ОШ „Горња Слатина“ изгубити статус основне школе. Мало наглашеније са тим причама кренуло се прољетос , али та вијест није нешто посебно забринула Слатинце.  Једноставно таква могућност се олако одбацивала као нереална и немогућа.
Све је постало реално и могуће средином јуна када је Министар просвјете донио „Приједлог о рационализацији основних школа “, гдје између осталога стоји:
  1. Јавна школа као самостални правни субјект престаје са радом ако се број одјељења смањи испод 16;
  2. Подручно деветоразредно одјељење престаје са радом као деветоразредно одјељење и наставља да ради као петоразредно ако је број ученика од шестог до деветог разреда мањи од 40.
  3. Подручно петоразредно одјељење престаје са радом ако је број ученика мањи од седам.
Све остало касније су биле формалности јер чињенице неумољиво говоре да наша школа  не испуњава те услове.

Још је важно истаћи следеће:

  • У дијелу који се тиче промјене статуса централних школа, што се тиче ученика и наставника, ништа се не мијења. Ученици настављају да похађају наставу у истим одјељењима у којима су и раније похађали и у истом простору  а наставници остају да изводе наставу према уговорима које имају са школом. 
  • Што се тиче промјена статуса подручних деветоразредних и петоразредних одјељења , ту ће бити помјерања ученика и наставника. Наиме Министарство је дужно да у случају затварања одређеног подручног одјељења обезбједи ученицима превоз до нових школа и да у складу са законским прописима, збрине раднике. 
  • Јединице локалне самоуправе достављају приједлог коме ће одређена школа припасти.
Како ствари данас стоје, "обудовачки лоби" има већину у СО-е  Шамац и вјероватно ће ићи са приједлогом да наша школа припадне ОШ "Обудовац".
Директорица (сада већ можемо рећи бивша) ОШ "Горња Слатина" за данас је заказала састанак са намјером да се на састанку сачини петиција која би ишла у правцу  да се школа припоји оној у Шамцу или ако то не може да се припоји оној у Г.Црквини.

Шта год било и какав год буде исход предстојећих активности, мање је забрињавајуће од  чињенице да нам је наталитет више него поражавајући. 

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi