Pretraga

Arhiva članaka

20. новембар 2023.

PiPi Duga Čarapa - ne samo lektira, nego i inspiracija za kreativnost

PiPi Duga Čarapa je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih likova iz dječije književnosti, koji je osvojio srca generacija čitalaca širom svijeta. Ova neobična i snažna djevojčica, koja živi sama u svojoj vili Vilakuli, sa svojim konjem i majmunom, pravi je simbol slobode, mašte i avanture. Njene zgode i nezgode, koje dijeli sa svojim prijateljima Tomijem i Anikom, pune su humora, neustrašivosti i dobrote.

PiPi Duga Čarapa je djelo švedske književnice za djecu Astrid Lindgren, koja je napisala tri knjige o ovoj junakinji: PiPi Duga Čarapa (1945), PiPi Duga Čarapa plovi svjetskim morima (1946) i PiPi Duga Čarapa u Južnim morima (1948). Knjige su prevedene na 92 jezika, a po njima su snimljeni i filmovi, serije, crtani filmovi i mjuzikli.

PiPi Duga Čarapa je i dio nastavnog plana i programa za četvrti razred osnovne škole, gdje se obrađuje kao lektira. Međutim, ova knjiga nije samo obaveza za učenike, nego i prilika za kreativno izražavanje i učenje kroz zabavu.

Tako su učenici četvrtog razreda Osnovne škole Gornja Slatina imali priliku da učestvuju u radionici koju je organizovala JU Narodna biblioteka Šamac. Radionica je imala za cilj da upozna učenike sa Pipi, hrabrom djevojčicom dobrog srca, te da ih podstakne da dolaze u biblioteku i njeguju ljubav prema knjizi i čitanju.

Učenici su na kreativan način izradili crteže i postere, inspirisani likom i djelom Pipi Duge Čarape, te su tako pokazali svoje umjetničke talente i maštovitost. Posebno iznenađenje za učenike je bila i maskirana Pipi Duga Čarapa, koju je glumila Jovana, jedna od učesnica radionice. Ona je svojim izgledom i ponašanjem dočarala duh ove nezaboravne junakinje i učinila radionicu još zanimljivijom.

Radionica je bila predivno druženje u Slatini, koje je ostavilo snažan utisak na sve prisutne. Direktorica biblioteke Dragica Borojević i njena saradnica Tanja Tripunović su se zahvalile direktorici škole na gostoprimstvu, kao i učenicima na sjajnom učešću i realizaciji radionice.

Takođe, direktorica škole je pohvalila kreativnost, entuzijazam i posvećenost bibliotekarki, koje su doprinijele nezaboravnom iskustvu za sve. Ona je istakla važnost ovakvih aktivnosti za razvoj čitalačke kulture i stvaranje pozitivnog odnosa prema knjizi i lektiri.


PiPi Duga Čarapa je tako pokazala da nije samo knjiga, nego i inspiracija za kreativnost, zabavu i učenje. Ona je podsjetila učenike i odrasle da je važno biti svoj, hrabar i dobar, te da je čitanje jedan od najljepših načina da se proširi vidik i obogati duh.

Više slika u: Abum

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi