Pretraga

Arhiva članaka

27. фебруар 2020.

Popis Srednje Slatine iz 1995. godine

Faksimil popisne liste
Popis domaćinstava i stanovnika Srednje Slatine u proljeće 1995. godine vršilo je Ministarstvo odbrane, Odsjek Šamac a za potrebe Civilne zaštite. Popis su obavili povjerenici civilne zaštite.

Isti je za cilj imao da se utvrdi broj stanovnika na području opštine, koliko ih živi u mjestu stanovanja a koliko u inostranstvu, koji broj je domicilno a koji raseljeno i izbjeglo stanovništvo. Popisne liste su još sadržavale podatke o školskoj spremi i predratnom zanimanju stanovništva.

Popis ne obuhvata lica koja su doselila u Srednju Slatinu te godine iz Drvara, Grahova ili drugih krajeva u Krajini jer se njihov egzodus desio nešto kasnije. Isto to odnosi se i na stanovnike sa područja opštine Odžak (Donja Dubica, Novi Grad, Trnjak, Zorice ...).

Po popisu Srednja Slatina je imala 188 domaćinstava i 629 stanovnika. Od toga domicilno stanovništvo je brojalo 272 stanovnika, raseljenih lica je bilo 166 a izbjeglog stanovništva 191. [1] U inostranstvu se nalazilo 73 lica.

Školska sprema: bez škole 79, nepotpuna OŠ 155, OŠ 104, KV 5, VK 5, SSS 110, VŠS 4 i VSS 3. 
Stanovništvo se u velikom broju bavilo poljoprivredom, bilo je nešto malo zanatlija i veoma malo radnika koji su radili u preduzećima ili nekoj službi.
Predškolske djece bilo je 74, a školu je pohađalo 90 lica.

[1] Za raseljena lica su smatrana ona lica koja su živjela na prostoru Republike Srpske (u to vrijeme) a koja su usled ratnih dejstava ili porušenih domova iste morala napustiti. Izbjegla  lica su smatrana ona lica koja su živjela van prostora Republike Srpske (u to vrijeme) a koja su usled ratnih dejstava ili porušenih domova iste morala napustiti. Na prostor Srednje Slatine u tom periodu doselilo je najviše stanovnika sa područja opštine Šamac (Brvnik, Grebnice, Batkuša), sa područja opštine Gradačca, Orašja, Brčkog, Zavidovića, Maglaja, Žepča, Srebrenika, Sarajeva, Zenice, Tuzle, Odžaka ... i iz Hrvatske.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi