Pretraga

Arhiva članaka

11. децембар 2019.

Stanovništvo 4. dio - feljton

Iguman Jovan Nedić, Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina, 1990

18.    Stanovništvo 4. dio

Poreklo sadašnjeg stanovništva po rodovima



Srednja Slatina

Do potkraj turske vladavine ovde su bila samo dva sela Gornja i Donja Slatina sa ukupno 170 pravoslavnih domaćinstava./89/ Kada je za donjoslatinskog kneza došao Trivo Subanović, izdvoji se jedan deo sela i nazove se Srednja Slatina. Danas je to zasebna mesna zajednica u kojoj postoje četiri zaseoka: Srednja Mahala, Kralјičani, Nјivak i Gornjani. Prvi zaseok naselјavaju pravoslavni, a ostala tri rimokatolici.

Srednja Mahala

Ime dobila po svom položaju, jer se nalazi na sredini Srednje Slatine.

BAĆIĆI smatraju da su poreklom iz Hercegovine. Zovu se još i Đuranovići, po imenu pretka. Prvo dosele u okolinu Odžaka. Kako su ovde često umirali, smatrali su da je mesto nesretno te presele u Slatinu (6 kuća, Slava Sv. Nikola).
ŽABARAC: U prvoj polovini XIX veka došao neki Makso, priženio se i ovde ostao. Žabarac nazvan po mestu porekla (2 kuće, Slava Sv. Lazar).
GAZETIĆI: Milan Gazetić iz Gajeva došao u kuću Milanki Žabarac 1950 godine. Ne zna starije poreklo (1 kuća, Slava Sv. Georgije).
BOŽANOVIĆI ne znaju otkuda su (3 kuće, Slava Sv. Trifun).
CVIJANČEVIĆI: Nepoznato poreklo (4 kuće, Slava Arlije – Sv. muč. Lup).
MIKIĆI: Od Banje Luke došla dva brata Mika i Despo Despić sa svojim ocem, kome je ime nepoznato. Mikini sinovi se po ocu nazovu Mikići, a Despini sinovi zadrže staro prezime (9 kuća, Slava Sv. Luka).
LAZUKIĆI su starinom od manastira Vozuće. Predak Nedo prvo doseli u Novi Grad (Vučijak) oko 1830. godine. Imao je tri sina od kojih Pero dođe u Srednju Slatinu, drugi brat ode u Crkvinu, a treći ostane u Novom Gradu (5 kuća, Slava Sv. Nikola).
STOKIĆI: Iz Hercegovine davno doselio Stojko Skrobić po kome se potomci nazovu Stokići. Godine 1851. spominju se dve kuće ovog roda – Spasoja i Stanka Skrobića/9o/ (11 kuća, Slava Sv.Simeon Bogoprimac).
STANOJEVIĆI ne znaju odakle su poreklom (4 kuće, Slava Miholјdan).
DESPIĆI sa Mikićima čine jedan rod gde je dat opširniji opis (3 kuće, Slava Lučindan).
ILIĆI IV: Cvijana Ilića dovela mati iz Obudovca 1935. godine preudavši se ovde za Petra Džombića. Posle Petrove smrti, Cvijan nasledi imanje i uzme Džombića Slavu Đurđevdan, a ostavi rodovsku Sv. apostola Marka (1 kuća).
SPASOJEVIĆI: U istom su rodu sa Spasojevićima u Panjiku. Ne znaju odakle su poreklom (1 kuća, Slava Sv. Simeon Bogoprimac).
MARKOVIĆI I: Iz Branice došao Nikola Marković i priženio se u Đukiće. Poreklo im je nepoznato (1 kuća, Slava Arhanđelovdan).
PAJIĆI ne znaju otkuda su (5 kuća, Slava Sv. arhiđ. Stefan).
ĐUKIĆI su ogranak Đurića iz Panjika i Gajeva gde je dat opširniji opis (3 kuće, Slava Đurđevdan).
DžOMBIĆI I: Iz Hercegovine došao otac nekog Riste Džombića kome je ime nepoznato. Ranije se zvali Ristići, a po drugima Sarići. U istom su rodu sa Džombićima u Gajevima (5 kuća, Slava Đurđevdan).
DžOMBIĆI II: Vode poreklo iz Hercegovine. Ovde došao neki Ostoja sa ženom Ružicom. Kažu da nisu u rodu sa Džombićima iako im je ista slava (3 kuće, Slava Sv. Georgije).
VASILjEVIĆI I: Gavro Vasilјević došao iz Panjika i priženio se u Pajiće 1921. godine (3 kuće, Slava Jovanjdan).
GLUVAĆEVIĆI: Poreklo im je nepoznato. Ovde prešli iz Gajeva (1 kuća, Slava Markovdan).
SIMEUNOVIĆI: Prešli iz Gajeva 1964. godine (1 kuća, Slava Đurđevdan).
PANIĆI: Nikola Panić došao iz Žabara 1959. godine (1 kuća, Slava Sv. Nikola).
NIKIĆI: Iz Žabara doseli Andrija Nikić oko 1935. godine. Ranije je živeo u Grabovu Gaju kod Gradačca (1 kuća, Slava Đurđevdan).

nastaviće se ...
____________________

/89/ Milenko S. Filipović, Popis Srba haračkih obveznika u Modriči i okolini 1851. (X knj. Radove Naučnog društvv BiH, Sarajevo, 1958. god. str. 111-158)..
/90/ Milenko S. Filipović, Navedeno delo.                                    

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi