Pretraga

Arhiva članaka

15. март 2019.

Položaj Slatine i njena podela - feljton

Iguman Jovan Nedić, Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina, 1990

1.    Položaj Slatine i njena podela

       Bosanska Posavina čini izrazitu predeonu celinu u Severoistočnoj Bosni u kojoj je razmešteno dvadesetak većih ravničarskih sela među koje spada i Slatina. Uokvirena sa severa, zapada i istoka tokovima reka Save, Bosne i Tinje, a sa juga ograncima Majevice i Trebave, ova prostrana aluvijalna ravan od svega 86-98 m nadmorske visine predstavlјa bogatu oblast za intenzivan razvoj zemlјoradnje i stočarstva. To je stara župa, odnosno nahija Nenavište koja je oduvek bila privlačna za nastanak naseobina.
       Slatina se nalazi s leve strane asfaltnog puta što ide iz Bosanskog Šamca u Gradačac i dalјe u Gračanicu i Tuzlu. Od Bosanskog Šamca je udalјena 12, a od Gradačca 11 km. Po dužini od mesta Kornice do krajnje severoistočne granice sela ima 10, a u širini iznosi prosečno 4 km, te zahvata površinu od oko 40 km2.
       Istočno od Slatine su sela Batkuša i Obudovac. Zapadnu granicu čini asfaltni put do Kornice, a odavde dalјe prema jugu reka Tolisa. Na severu je prostrani Lug, gde su se doskora atari nekoliko sela dodirivali sa daleko isturenim slatinskim posedima. Posle Drugog svetskog rata ceo taj predeo ušao je u sastav Polјoprivrednog kombinata „Bosanski Šamac, pa je granična linija znatno pomerena na jug i pruža se u pravcu SI-JZ. Na jugu nema izrazite granice nego su u nastavku sela Ledenice i Tramošnica.
       Postoje tri Slatine: Gornja, Donja i Srednja Slatina gde sve tri zajedno sačinjavaju jedno selo. Zaseoci Gornje Slatine su Panjik, Gajevi, Grbača i Božanuša/1/Donje Slatine su Puškari, Vreoci i Gvozdeni. Srednju Slatinu sačinjavaju zaseoci Srednja Mahala, Kralјičani, Nјivak i Gornjani.
       Sredinom sela celom njegovom dužinom protiče reka Tolisa i čini prirodnu granicu između Panjika i Gajeva, Panjika i Kralјičana, Puškara i Vreoca. Zaseok Gajeve od Gornjana deli reka Gradašnica. Ostali zaseoci nemaju određenije granice, nego se više ili manje naslanjaju jedni na druge. 
       U periodu posle Drugog svetskog rata veći broj domaćinstava naselio je nenaselјeno područje Trkalište/2/. Јedni pripadaju zaseoku Panjiku, a drugi Gajevima. U narodu se sve više čuje naziv „Novoselci, Novo Selo“, pa će verovatno u dogledno vreme ovde postati zaseban zaseok.
       Po upravnoj podeli selo pripada Bosanskom Šamcu, izuzev zaseoka Nјivka, koji pripada Gradačcu. Do te podele došlo je volјom samih Nјivčana, a li se u narodu smatra kao jedna celina. Danas u selu postoje 4 mesne zajednice: Gornja Slatina, Donja Slatina, Srednja Slatina i Gajevi. One po svom ustrojstvu deluju kao samoupravne zajednice.
       Pre Drugog svetskog rata bila je drugačija upravna podela. Od 1929. godine po selima su osnovane opštine, tako da je i Slatina zajedno sa selom Kornicom činila jednu opštinu. Na čelu opštine stajao je načelnik, a kao pomoćno osoblјe bilјežnik (knjigovođa), jedan službenik i policajac. Pred Drugi svetski rat opština je premeštena u Srednju Slatinu, a 1941. godine u Tramošnicu.
       Komunikacije sa gradskim i seoskim naselјima su dobre. U novije vreme izgrađena je čitava mreža asfaltnih puteva u Posavini koji povezuju Slatinu sa Bosanskim Šamcom, Orašjem, Brčkim, Gradačcom i Modričom. Izgradnjom železničke pruge Šamac-Sarajevo 1947. godine, koja prolazi kroz Posavinu, i spajanjem lokalnih saobraćajnica sa magistralnim putevima Beograd - Zagreb - Ljublјana i Županja - Sarajevo - Opuzen, koji su udalјeni od sela samo 15, odnosno 25 km, Slatina se našla u povolјnom položaju, što joj omogućuje brži ekonomski, društveni i kulturni razvoj.

___________________________
/1/ Božanuša kao naselje više ne postoji.
/2/ Veći kompleks obradivog zemljišta s jedne i druge strne asfaltnog puta na prostoru od mosta na reci Tolisi kod Kornice do Ledenica. Za vreme Turske vladavine ovde su izvođene konjske trke pa otuda naziv Trkalište.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi