Pretraga

Arhiva članaka

9. април 2018.

Одржана прва слатинска тракторијада

На иницијативу Омладинске организације и Мјесне заједнице Доња Слатина у овом селу је одржана прва тракторијада Доња Слатина 2018. на којој је учествовало око 100 трактора из Шамца, Брчког, Бијељине, Орашја, Градачца, а организован је и сајамски дио гдје је представљена и нова пољопривредна механизација прикључних машина.

„Ово је прва тракторијада на просторима Семберије и Посавине и самим тим је јединствена. Ово је пољопривредни крај и одатле идеја да се овдје одржи која ће надам се прерасти у традицију“ – каже предсједник Омладинске организације „Свети Александар Невски“ Бранислав Божић.

Он каже да имају око 100 трактора и тракториста који се такмиче у дисциплинама, навлачење трактора, одмјеравање коњских снага који је трактор јачи, полигонска вожња тракторске приколице, превртање тракторске гуме и трка малих трактора у којем учествују млађи, узраста од 5 до 15 година.


Он додаје да се Удружење жена из Средње Слатине придружило Удружењу жена из Доње Слатине гдје су припремиле традиционална јела  гдје су спојили традицију, културу и обичаје.


Најстарији тракториста осамдесетрогодишњи Гојко Вучићевић из Доње Слатине каже да је након 35 година рада у Пољопривредном комбинату у Шамцу 1995. године отишао у пензију, а такмичио се вожњом на трактору и постизао резултате, три пута је био републички првак, једном савезни првак у Скопљу и ишао  на наградна путовања по Енглеској и Русији.

„До 1985. године се цијенио рад тракториста, није било овакве механизације, тада велика механизација није могла урадити колико уради сад један трактор“ - каже Вучићевић.
Међу најстаријим тракторима је и трактор из 1952. године Слободана Софреновића из Обудовца рађен у Раковици чија производња је престала 1958. године, а још је у функцији.

„Радим са њим и зарађујем за породицу. Када заврши свој вијек ја ћу га оставити као сувенир. Имам бренту - покретну пилану и са њим вршим услуге, потрошња му је мала и доста је ефикасан“ – каже Софреновић.


Присутнe учеснике и гостe испред Министарства пољопривреде поздравио је Саво Минић.

У културно забавном дијелу присутнима се представило СПКД „Просвјета“ секција из Средње Слатине са својим кореографијама.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi