Pretraga

Arhiva članaka

5. април 2018.

Деминирање у Средњој Слатини

Сходно Стратегији о противминском дјеловању на нивоу БиХ, а по плану и програму Цивилне заштите, општина Шамац је у 2018. години усвојила листу приоритета за деминирање од 21 пројекат у укупном износу од милион м2 и која је усаглашена са Центром за уклањање мина БиХ.

Према ријечима координатора за деминирање Милана Благојевића акценат је стављен на деминирање у Средњој Слатини која је високо угрожена минско експлозивним средствима.


„У Средњој Слатини у непосредној близини насељених кућа гдје људи живе у близини се налази минско поље од 40.000 м2. Овај задатак је преузела Републичка управа ЦЗ која је почела деминирање прошле године у новембру мјесецу, а наставиће га за 10 дана“ – каже Благојевић.

Поред тог задатка у Средњој Слатини има још четири задатка за деминирање који су такође високо угрожени минама и представљају висок степен угрожености.
„Надам се да ће и ови задаци доћи на ред сходно плану и програму. Ми искључиво имамо задатке у мјесним заједницама широм општине Шамац тако да 21 задатак који је предвиђен за деминирање не може бити реализован за годину дана, јер је врло скупо. Општина Шамац из буџета издваја око 10.000 КМ за подршку деминирању на годишњем нивоу док смо искључиво  ослоњени на донаторска средства и Републичку управу ЦЗ и оружане снаге БиХ“ – наглашава Благојевић.

Од краја  рата до данас укупно је деминирано 5.680.790 м2, а преостало да се очисти још милион м2.
Од мина је на овом подручју настрадало 36 особа од којих 19 са смртним исходом и 17 лакше или теже рањено.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi