Pretraga

Arhiva članaka

11. јун 2015.

Slatina lepša od Pariza


TRADICIONALNO ZAVIČAJNO DRUŽENJE U KOLIKENU KOD ARAUA


Ponovo se okupili pečalbari rodom iz Gornje, Donje, Srednje Slatine i Gajeva, koji žive u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj


Lep primer kako se voli zavičaj pokazali su minulog vikenda pečalbari iz Gornje, Donje, Srednje Slatine i Gajeva. Već drugu deceniju održavaju Slatinske susrete, a u živopisnom Kolikenu nedaleko od Araua vredni posavski neimari iz Švajcarske, Austrije i Nemačke sreli su se 12. put.

Po starom dobrom običaju, na ulazu u dvoranu, domaćini Neven i Gordana Popović pozdravili su svoje goste toplim rečima dobrodošlice i slatinskom šljivovicom, koju je Neven pekao. Poslužilaca, ili kako ih posavski zovu "maja", bilo je 15 i funkcionisali su kao švajcarski sat u pravom smislu reči. Na trpezi je bilo svega u izobilju, a jela su pripremile slatinske domaćice.

Razmijenjene su najnovije vesti iz starog zavičaja, a pečalbarsku monotoniju, muzički trio, stavio je na sporedni kolosek.
Dobre pesme i raspoloženja nije nedostajalo, pa će to biti razlog da zažale svi koji nisu bili na 12 susretima. Oko 180 prisutnih ostalo je do ranih sati sledećeg dana i uživalo u odličnom programu i organizaciji 12. Slatinskih susreta.
Dok su se odrasli zabavljali uz igru i pesmu, u dvorani je na svoj način susrete proslavio veliki broj slatinskih potomaka.

Iz razgovora sa Markom Milićevićem, "Vesti" su saznale da će u toku ove godine biti i prinove u mladim porodicama Slatinaca u Švajcarskoj. Oženiše Marko i Milica sinove Aleksandra i Ognjena, a i udaje Slatinki su u fazi pripreme.

HUMANITARCI

Posebno je vredno istaći da su Marko Milićević i Boško Stojanović alfa i omega slatinskih kontakata, druženja i humanitarnog rada
. Pomogli su 73 porodice posle katastrofalne poplave u opštini Šamac.
Dogovoreno je da svake godine Slatinci i Gajevljani šalju poklon paketiće u svoja sela povodom Božića i Sv. Save.


Članak preuzet iz "Vesti", od 11. juna 2015, autor  Ratko Patković.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi