Pretraga

Arhiva članaka

7. јул 2014.

Ивањдан


Данас се у Слатини као и у осталом православном свијету молитвено прославља празник Рођења Светог Јована Крститеља - Ивањдан.

Уз Христово и Богородичино, то је једно од три света рођења које празнује Црква.


Свети Јован Претеча био је један од пророка јеврејске секте Назарећана. Према хришћанској легенди, он је крстио Исуса Христа у ријеци Јордан.

Срби га посебно поштују и као заштитника кумства и побратимства.
Народно празновање Ивањдана потиче из претхришћанског периода, од ратарског култа у којем се слави сунце када у вријеме љетње дугодневице исијава највећу снагу, као и почетак жетве.

У низу живописних обичаја везаних за тај дан посебно место има брање љековитих трава и плетење вијенаца од ивањског цвијећа, праћено пјесмом дјевојака. У предвечерје тога дана, у многим словенским крајевима палиле су се по брдима ивањске ватре (кресови) око којих се играло и певало.

У Слатини, осим што се овај светац посебно поштује и уважава, задржао се и обичај плетења вијенаца од ивањског цвијећа. Пјесме дјевојака и ивањске ватре одавно нема.


. . . 

Небески благовесник је прорекао за Светог Јована Крститеља да ће "... бити велики пред Господом" (Лк. 1, 15), јер ће учинити велика дјела. Међу овим великим дјелима биће и то што ће он да "обрати срца отаца ка деци и непокорне ка мудрости праведника" (Лк. 1, 17). Ваистину, браћо и сестре, Свети Јован Крститељ и после толико вијекова, врши своју велику мисију упућујући људима небеске, велике поруке. Међу овима су изузетно важне поруке које упућује свима нама у погледу рађања и васпитања деце и младих поколења. Он чини све што може својим молитвама "да обрати срца отаца ка дјеци" и да загреје родитељска срца која су охладнела према свом породу, која су замрзнута под ледом ове наше савремене и бездушне цивилизације.

Међу многим судбоносним питањима свети Јован Крститељ би нам данас поставио једно значајно питање: "Шта ће бити са вама ако се и даље настави опадање рађања дјеце у нашем роду? Шта ће бити са вама ако се не поправите и ако ваши греси буду падали на главе ваше дјеце, а особито на дјецу у утробама мајки, која се неће никада ни родити?"

Дијелови текста преузети са страница: www.rtv.rs и http://www.manastir-lepavina.htnet.hr.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi