Pretraga

Arhiva članaka

19. март 2014.

Tuzlakovića gradina


     GRADINA je arheološki lokalitet u Gornjoj Slatini kod Šamca. Na ovom lokalitetu pronađeni su ostaci koji upućuju na naselje iz neolitskog doba. Postoji više lokaliteta koja nose naziv "gradina", a radi se o nekadašnjim naselјima koja su podizana na uzvišenjima i teško pristupačnom prostoru. Mnoga su utvrđivana zemlјanim bedemima ili dubokim rovovima. Ovakav tip naselјa nazivan je "gradina".


     Arheološko istraživanje ovog lokaliteta obavlјeno je 1957. godine, pod nadzorom dr Alojzija Benca. Tom prilikom pronađeno je praistorijsko oruđe: kamene sjekire od kvarca, nožići od kremena, strugalice, keramika sa vrlo lijepim geometrijskim ukrasima, i dr. Na osnovu toga je utvrđeno da naselјe pripada kasnom neolitskom dobu. Dr Benc tvrdi da postoje dvije kulturne faze života. Starija datira iz trećeg milenijuma prije Hrista i pripada vinčanskoj kulturi. Stanovništvo toga doba pripadalo je rasnom tipu mediteranaca, nižeg rasta, vitkog stasa, a tamne puti. Bavili su se zemlјoradnjom. Druga je nešto mlađa. Pripada vremenskom periodu 2500-2000 godina prije Hrista.
Gradina u Gornjoj Slatini dovodi se u vezu sa ostalim naselјima u sjeveroistočnoj Bosni koja pripadaju kostolačkoj kulturi.

     Za ovaj lokalitet vezuju se razna predanјa od toga da se radi o gradu Vjetrović Stjepana *1, te o gradu Marije Terezije, da u Gradini ima zlatni razboj na kojem tka djevojka, da se nalazi skriveni magacin sa dukatima itd.
Mjesto je u selu poznato kao Tuzlakovića gradina, zato što je u novije doba zemlјište vlasništvo Tuzlakovića.

     IZVORI: Cvijetin Jovanović, Slatina u slici i riječi - rukopis (Arhiv SAN, Etnografska muzejska građa br. 335, Beograd).

     LITERATURA: Beleć B. Branko, dr Borovčanin Drago i dr. Modriča sa okolinom u prošlosti, str. 11-13, Modriča 1986; Iguman Jovan Nedić, Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina, str. 17, 90, Beograd 1990.

*1 Stjepan Berislavić upravlјao ovim krajevima do 1521. godine.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi