Pretraga

Arhiva članaka

18. септембар 2023.

Duvanarstvo u Slatini: između tradicije i izazova

Duvanarstvo je jedna od najzahtjevnijih i najskupljih poljoprivrednih grana, koja zahtijeva mnogo rada, ulaganja i strpljenja. Međutim, duvan je i jedna od najisplativijih kultura, koja može donijeti dobru zaradu proizvođačima koji se ozbiljno bave ovim poslom.

Opština Šamac je poznata po proizvodnji duvana već decenijama. Ova kultura je bila glavni izvor prihoda za mnoge domaćine, koji su se udruživali u poljoprivredne zadruge i imali stabilno tržište za svoj proizvod. U posljednjih nekoliko godina došlo je do pada proizvodnje i broja proizvođača duvana u Šamcu i okolini. Prema podacima iz ove godine, na području opštine Šamac sa duvanom je zasađeno 180 hektara, što je za oko 20 posto manje nego prošle godine.

Razlozi za ovaj trend su višestruki. Prvo, proizvodnja duvana je veoma teška i skupa, zahtijeva mnogo rada, mehanizacije, hemije i navodnjavanja. Drugo, nedostatak radne snage je veliki problem, jer se mladi ljudi sve više odlučuju za odlazak u inostranstvo ili druge poslove. Treće, vremenske prilike su često nepovoljne za uzgoj duvana, posebno suše, grad i bolesti. Četvrto, nestabilnost tržišta i niska otkupna cijena su još jedan faktor koji obeshrabruju proizvođače.


Jedan od proizvođača duvana je i Aleksandar Bosić iz Gornje Slatine, koji se bavi proizvodnjom duvana na jednom hektaru zemlje. On kaže da je ove godine imao lošu rasadu, pa je bio primoran da prepolovi proizvodnju. Zadovoljan kvalitetom duvana i otkupnom cijenom, koja je u prosjeku oko pet maraka po kilogramu. On radi sa preduzećem iz Bijeljine, koje mu je obezbijedilo rasadu i hemiju po povoljnim uslovima. Takođe, on se nada da će dobiti premiju od države, koja bi iznosila jednu marku po kilogramu.

Nažalost, neki od tradicionalnih partnera proizvođača duvana su prestali da rade. To su poljoprivredne zadruge u Obudovcu i Gornjoj Slatini, koje su dugi niz godina ugovarale duvan sa fabrikama koje su se bavile preradom duvana. Fabrika za preradu i otkup duvana u Gradačcu je prestala da radi, tako da su svi njeni zadrugari morali da potraže drugog kupca. Sada jedino preduzeće koje ugovara proizvodnju duvana u BiH je ono iz Bijeljine.


Petar Ilišković, bivši direktor Slatinke, kaže da je puno proizvođača odustalo od duvanarstva zbog svih ovih problema. On navodi da je prije deset godina Slatinka imala 73 kooperanta a prošle godine samo 39, od kojih je ove godine samo polovina odlučila da nastavi sa ovim poslom.

Duvanarstvo u Šamcu i okolini je u krizi i potrebna mu je podrška i pomoć. Proizvođači duvana se nadaju da će država i opština prepoznati značaj ove grane i obezbijediti im bolje uslove za rad. Takođe, potrebno je unaprijediti proizvodnju, primijeniti nove tehnologije i sorte, poboljšati kvalitet i prinos duvana. Samo tako duvanarstvo može opstati i prosperirati u ovom kraju.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi