Pretraga

Arhiva članaka

3. август 2023.

Afrička kuga svinja i u Gornjoj Slatini

Afrička kuga svinja (ASF) je ozbiljna virusna bolest koja pogađa domaće svinje i divlje svinje. Ova bolest predstavlja veliku prijetnju proizvodnji svinja.

Dana 3. avgusta 2023. godine, i Gornja Slatina se našla na udaru ove bolesti. U jednom domaćinstvu, uginula je svinja, a testiranjem je potvrđeno da je uzrok smrti virus afričke kuge svinja. Osim testiranja uginule svinje i njenog ukopa, nisu preduzimane druge mjere.

Na području opštine Šamac postoji žarište afričke kuge u Obudovcu, gdje je ona zahvatila tri farme. Ranije je u jednoj farmi u Srpskoj Tišini otkriveno prisustvo ovog virusa. U Kornici je pronađena jedna divlja svinja koja je također bila zaražena.

U Obudovcu, su preduzete brojne mjere zaštite i kontrole kako bi se suzbilo širenje afričke kuge svinja. Postavljene su dezbarijere, a svi pristupni putevi su dezinficirani. Dodatno, izvršeno je zaprašivanje insekata, poznatih prenosioca bolesti, kao i deratizacija. Također, uvedene su stroge restrikcije: zabranjeno je kretanje svinja izvan područja pogođenih bolešću, kao i prodaja i konzumacija mesa zaraženih životinja.

Afrička kuga svinja je ozbiljan problem koji zahtijeva pažljivo upravljanje i kontrolu. Centralna uloga koju ljudi igraju u održavanju i širenju afričke kuge svinja ponovno je naglašena. Stoga je važno da se poštuju propisane mjere i da se prijave svi sumnjivi slučajevi bolesti nadležnim službama.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi