Pretraga

Arhiva članaka

среда, 28. јун 2023.

Обиљежен Видовдан у Горњој Слатини

Код споменика у Горњој Слатини код Шамца је, у оквиру Видовданског сабора, јуче је служен парастос и положени су вијенци за 29 бораца Војске Републике Српске и једну цивилну жртву протеклог рата са овог подручја.


Обраћајући се мјештанима и гостима након парастоса, начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је рекао да је централна прослава Видовдана обиљежава у Горњој Слатини за цијелу општину Шамац.
„Када је ријеч о општини Шамац, Видовдан носи много тога што је поносно за овај народ, али и много туге за све оне који су погинули, дали своје животе у спајању источног и западног дијела РС. Стога овдје поред служења парастоса погинулим борцима из слатинског батаљона, у суштини прослављамо Видовдан на цијелом простору општине, али шаљемо поруку да они који су дали своје животе за РС, они који су са овог терена учествовали у пробоју Коридора, односно спајању источног и западног дијела Српске имају своје вјечно мјесто у историји српског народ“, каже Милићевић.
Милићевић додаје да само једниство српског народа може бити гарант опстанка народа на овим просторимa, исто тако јединство које су деведесетих година имали овдје када су овај простор очували у врло тешком времену.
„Ми се данас сјећамо свих жртава и свих који су своје животе дали и шаљемо поруку јединства српског народа. Шаљемо поруку да се положај борачких категорија мора побољшати у наредном периоду. Општинска управа Шамац као и већина локалних управа у РС чини оно што је у њеној надлежности, али законска рјешења остају на нивоу РС“, каже Милићевић.


Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић каже да у историји српског народа Видовдан заузима једно од најзначајнијих мјеста, те да данас на велики српски празник мјесна борачка организација Горња Слатина и општина Шамац обиљежавају велики дан служењем парастосом погинулим борцима.
„Овај простор је дао велике жртве да би смо данас имали РС и да би смо уживали у тој слободи, јер српски народ ако нема своју државу он нема ни слободу“, каже Зорановић додајући да је данашњи дан значајан да се жртве не забораве, али не само то, него да се пренесу сјећања на будуће генерације, да они могу да се сјећају шта су учинили њихови очеви дједови и какав су допринос дали српском народу на овом простору.

Предсједник Организационог одбора Видовданског сабора у Горњој Слатини Љубиша Станишић каже да ове године у Горњој Слатини одржавају 19 Видовдански сабор који је почео јуче гдје су одржали такмичење у маратону и видовданску академију.
„Данас смо овдје након литургије у цркви одали помен погинулим борцима у отаџбинском рату и овдје је централна манифестација због које се и окупљамо“, каже Станишић.
Он је додао да имају низ спортских такмичења данас од шаха, одбојке за жене, фудбалских утакмица - јуниори, ветеран, фудбала за жене, навлачење конопца и многе друге манифестације.
Он је најавио да ће следеће године бити 20. јубиларна манифестација коју ће проширити и обиљежити тај јубилеј.
Станишић је позвао мјештане Горње Слатине, Гајева, Средње и Доње Слатине да се удруже и наредне године направе још већу манифестацију.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 comments :

Постави коментар

Kalendar

Izdvajanje Srednje Slatine iz Opštine Gradačac

  UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZDVAJANJU, PRIPAJANJU, RAZDVAJANJU I PROMJENAMA NAZIVA POJEDINIH NASELJENIH MJESTA     Na osnovu člana 172. U...

Popularni postovi