Pretraga

Arhiva članaka

27. јун 2023.

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор".


Говорећи о Видовдану, протонамјесник Драган Павловић, слатински свештеник, рекао је да су два камена уграђена у темеље српског бића и српске историје - први је Светосавље као срж српског духовног идентитета и историјска водиља, а други је Видовдан као завјет и жртва која је једном за свагда Србима дала историјску и моралну јединственост.


Он је истакао да се у Видовдану огледа национални и културни идентитет српског народа.
Свечану академију је у име организационог одбора Горња Слатина отворио Љубиша Станишић који је рекао да је ово 19. традиционално окупљање, окупљање које нас из године у годину подсјећа на важност наше историје, његовање и чување од заборава исте и оно што је најважније, чување од заборава свих који су у темеље наше отаџбине уградили своје животе.


Он је најавио да ће данас у 9.00 часова у Цркви Светог Саве бити служена видовданска литургија, а у 12.00 часова код споменика у Горњој Слатини парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, укључујући и 29 бораца Војске Републике Српске из овог мјеста који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Станишић је додао да ће након тога бити организоване различите активности као што су видовдански маратон, такмичења у фудбалу и шаху за мушкарце и жене, у навлачењу конопца и друго.


У културно-забавном програму су учествовали ученици Основне школе из Горње Слатине и Пјевачко друштво "Херувими".
Покровитељ манифестације је општина Шамац, уз помоћ спонзора са шамачког подручја.

Свечаној академији поводом Видовдана присуствовао је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић и чланови Кабинета.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi