Pretraga

Arhiva članaka

28. јун 2021.

Служен парастос у Горњој Слатини

Код споменика у Горњој Слатини код Шамца је, у оквиру Видовданског сабора, служен парастос и положени су вијенци за 29 бораца Војске Републике Српске и једну цивилну жртву протеклог рата са овог подручја.Обраћајући се мјештанима и гостима након парастоса, начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је рекао да су прославу Видовдана Слатинци посљедњих 17 година проширили на Видовдански сабор, који се одржава у Горњој Слатини.


Милићевић је навео да је Видовдански сабор централна манифестација прославе Видовдана на цијелом подручју општине Шамац која је дала бројне жртве за спајање источног и западног дијела Републике Српске.
"Ако је вјечна храброст људи који су животе дали за Републику Српску, ако је вјечан бол породица погинулих бораца, онда, сигуран сам да мора бити и вјечно сјећање свих нас и будућих генерација на ове људе који су дали животе за српски народ и Српску", поручио је Милићевић.
Он је подсјетио да је Видовдански сабор почео свечаном академијом, а биће завршен низом културних и спортских манифестација.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић, који је у отаџбинском рату био командант обудовачког батаљона у Другој посавској бригади, каже да у историји српског народа Видовдан заузима једно од најзначајнијих мјеста.
"На Видовдан су створене контуре и обриси комплетне Републике Српске. Спајањем јединица Источно-босанског и Првог крајишког корпуса недалеко од Слатине у засеоку Мишићи, у мјесту Скугрић спојиле су се посавске и крајишке јединице и створена је Српска. Велике жртве смо и ми Посавци дали за стварање Републике Српске", нагласио је Зорановић.

Предсједник организационог одбора Видовданског сабора у Горњој Слатини Љубиша Станишић каже да су ове године, у оквиру 17. Видовданског сабора, организоване бројне културне манифестације и спортска такмичења у којима учествују два засеока - Пањик и Грбача.


Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi