Pretraga

Arhiva članaka

27. јун 2021.

Одржана свечана академија у Г. Слатини

У Горњој Слатини код је одржана свечана академија и отворен традиционални "Видовдански сабор", одакле је поручено да косовско предање мора бити достојно преношено на покољења која долазе. Свештеник Драган Павловић из Горње Слатине бесједио је о Косовском боју који представља дио националног и културног идентитета православних Срба.

"Косовско предање се преносило на генерације прије нас и ми, као насљедници тог предања, треба да га достојно преносимо на покољења која долазе", рекао је Павловић у бесједи на Академији.

Отварајући Академију и 17. "Видовдански сабор" у име Организационог одбора Љубиша Станишић је рекао да је ове године прослава скромнија него претходних, због пандемије вируса корона.
"Нису изостале одређене спортске и културне манифестације", нагласио је Станишић.

Предсједник Клуба историчара "Посавина" Маја Видовић рекла је да Видовдан и само Косово представљају симбол српског страдања за хришћанску вјеру, али и симбол васкрсења, будући да повезује генерације и генерације једним од најважнијих завјета - косовским.
"Косовски завјет је оличен идеалима као што су слобода, вјера, нација и идентитет. Он је фундаментално оличен легендама и историјом. Представља оно што ми данас можемо назвати савременим национализмом. Када бисмо из српске историје избацили Видовдан и предање о њему - ми бисмо изгублили сами себе", рекла је Видовићева.

У културно-забавном програму вечерас са рецитацијама учествовали ученици Основне школе из Горње Слатине, као представници Књижевног клуба "Савовање" и Клуба историчара "Посавина".

Обиљежавање Видовдана биће настављено сутра у Горњој Слатини, гдје ће бити служен парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, укључујући и 29 бораца Војске Републике Српске из овог мјеста палих у протеклом рату.

За данас је најављено и такмичење у шест спортских дисциплина, на којем ће учествовати око 200 мјештана Горње Слатине и засеока Грбача и Пањик.

Покровитељ ове манифестације је општина Шамац, уз помоћ спонзора са шамачког подручја.


Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi