Pretraga

Arhiva članaka

5. новембар 2019.

Активности Удружења пчелара „Маслачак“

Предсједник шамачког Удружења пчелара „Маслачак“ Александар Малић изјавио је да је ова година једна од најлошијих за пчеларе који су имали скроман или никакав принос меда, наводећи као примјер да су власници 50 кошница имали око 100 килограма меда за властите потребе.

„Ове године, практично, није ни било меда. Продају се залихе од прошле године, а основни разлог су лоши временски услови. Наше подручје је повољно за пчеларе, имамо багремове шуме, липу, индустријско биље, уљану репицу, али су временски услови били неповољни у вријеме медобрања“, рекао је Малић новинарима.

pcelarstvo-maslacak-aco-malic

Он је додао да је најважније да је сачуван пчелињи фонд, јер је то основни смисао и сврха даљег рада и нагласио да су 33 члана Удружења са 2.005 кошница поднијели захтјеве за општински и републички подстицај.
„Добијамо општинске подстицаје као Удружење посљедње двије године и надам се да ће тако бити убудуће. Захтјеве могу поднијети регистровани пчелари код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде“, навео је Малић и додао да право на овај подстицај имају пчелари који посједују од пет до 50 кошница.

Подсјећа да је прошле године општински подстицај био седам КМ по кошници и изражава наду да ће и ове године бити на том нивоу.
„Та средства ће нам добро доћи у периоду када се припремамо за идућу сезону у погледу набавке опреме и стимулативних средстава“, каже Малић.

Малић је додао да се нада да су сви пчелари, упркос тешкој сезони, правилно и квалитетно узимали своје пчеле, те да ће им општински и републички подстицаји омогућити да надокнаде губитке.

„Право на републички подстицај имају пчелари са 50 и више пчелињих друштава. Наших осам пчелара аплицирало је. Имамо пар пчела који имају 100 и 200 друштава. Републички подстицаји су нешто нижи од општинских, али добро дођу за улагања у наредну сезону“, каже Малић.

Према његовим ријечима, Удружење ће наредних мјесеци у сарадњи са општинским Одјељењем за пољопривреду формирати електронску базу пчелињака која ће добро доћи, како њима, тако и општинским инспекцијама у погледу досељавања пчелара и лоцирања на локације које неће сметати домаћим пчелињацима.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi