Pretraga

Arhiva članaka

20. август 2016.

Преображенски сабор у Градачцу

ГРАДАЧАЦ, 20. АВГУСТА 2016.

Служењем свете архијерејске литургије и ломљењем славског колача у Цркви Светог пророка Илије у Градачцу у ФБиХ обиљежена је крсна слава цркве - Преображење Господње. Литургију је служио свештеник шамачки Јово Лакић, ставрофор.

Протојереј ставрофор Војко Стевановић, свештеник Парохијске цркве Рођења Пресвете Богородице у Скугрићу код Модриче, који опслужује цркву у Градачцу, рекао је да од око 400 српских домаћинстава, колико је било прије рата, данас у овој општини у ФБиХ има 15 породица које припадају овој цркви.

Кумови данашње славе били браћа Саво и Милан Савић, Миленко Савић и Далибор Савић из Гајева.

У културно умјетничком дијелу програма учествовали су СПКД "Просвјета" из Средње Слатине и КУД "Милошевац" из Милошевца. Слатинци су се публици представили "Играма из Шумадије" а Милошевљани "Шопским играма", обје кореографије припремио је Перо Милинковић.

Пријератни сабор о Празнику Преображења Господњег код храма у Градачцу био је чувен надалеко. Немила ратна дешавања учинила су своје. Храм Светог пророка Илије који је освећен 1887. године у рату је претрпио знатна оштећења и био је оскрнављен. Захваљујући Божијој милости, залагањем свештеника Војка, а уз велику помоћ добрих људи свих вјера и нација који живе у овоме граду, храм је 2009. године обновљен,

Данашњој прослави присуствовало је око 600 вјерника и гостију.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi