Pretraga

Arhiva članaka

17. фебруар 2016.

Vlada Italije finansira deminiranje u S. Slatini


ŠAMAC – Na području opštine Šamac prema planu deminiranja za 2016. godinu biće deminirano 544.770 metara kvadratnih, saopštio je koordinator za deminiranje Civilne zaštite /CZ/ Šamac Milan Blagojević.

Blagojević je saopštio da je napravljena lista prioriteta, odobrena od Centra za uklanjanje mina BiH, i obezbijeđena sredstva za odabrane projekte.
Sezona deminiranja počinje u aprilu.

Prema njegovim riječima, Vlade SAD i Japana u cijelosti finansiraju četiri projekta u mjesnim zajednicama Grebnice i Brvnik koje su visoko ugrožene minama.

- Republička uprava CZ Republike Srpske koja radi dva projekta za deminiranje u mjesnim zajednicama Srpska Tišina i Obudovac, Norveška narodna pomoć /NPA/ radi jedan projekat u mjesnoj zajednici Obudovac II i Vlada Italije je rezervisala jedan projekat u mjesnoj zajednici Srednja Slatina – rekao je Blagojević.

Ostalo je još za deminiranje 1.200.000 metara kvadratnih, a deminirano je do sada 5.249.000 metara kvadratnih od 1998. do 2015. godine, rekao je Blagojević, podsjećajući da se uglavnom radi o poljoprivrednom zemljištu i šumama.

Blagojević je rekao da je shodno planu i aktivnostima u 2015. godini deminirano 206.656 metara kvadratnih, te da su operacije deminiranja u prošloj godini završili Repulička uprava Civilne zaštite Republike Srpske, NPA i “Stop mine” u tri mjesne zajednice Grebnice, Brvnik i Obudovac II.

Prema riječima zamjenika načelnika opštine Milana Nikolića, opština Šamac svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje u deminiranju.

Do sada na području opštine Šamac od mina je stradalo 36 osoba, od čega 19 sa smrtnim ishodom, a 17 je lakše ili teže ranjeno.

Svjetlana Pavlović, dipl. žurnalista

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi