Pretraga

Arhiva članaka

20. јануар 2012.

Ulice u Srednjoj Slatini iz 1991

Nekoliko godina prije rata, pokušavalo se riješiti pitanje naziva ulica u mjesnim zajednicama Opštine Šamac. Osim grada Šamca nijedna mjesna zajednica nije imala ulice. U praksi je bilo da su sela dijeljena na zaseoke a zaseoci na sokake, pa tako uvođenje ulica u sela nije išlo glatko. Godine 1991. Izvršni odbor Opštine Šamac je imenovao komisiju koja je trebala riješiti to pitanje. Vjerovatno da se taj posao trebao završiti do početka popisa 1991. godine. Komisija je odradila svoj posao i dala prijedlog ali isti nije ušao u skupštinske klupe do početka popisa. Ipak, popisivači su popisivali stanovništvo po ulicama iz toga prijedloga.
Popis iz 1991. godine nikada nije službeno objavljen a ni table sa nazivima ulica u selima nisu ugledale svjetlost dana.

Rb.
Naziv ulice
Etapa
1.
Nikole Tesle
Katolička crvkva  - Gornja Slatina
2.
Petra Kočića
Gornjani
3.
Zaseok Mihajla Pupina
Zaseok Đuranovići
4.
Bošnjaci
Zaseok Bošnjaci
5.
Miroslava Krleže
Centar  - Tramošnica
6.
Ive Lole Ribara
Gajevi – D. Slatina
7.
Ismeta Mujezinovića
Ivana Markovića Irca – pravoslavno groblje
8.
Ivana Markovića Irca
Igralište - Njivak

Meni lično, više se sviđa podjela sela na zaseoke i sokake. Imena zaseoka i sokaka već su duže vrijeme  u upotrebi, prirodniji su i jasniji. Nisu ideološki, ni nacionalno, ni vjerski opterećeni. I što je  najvažnije svi su bili opšteprihvaćeni.
Nazivi ulica iz 1991. godine, kakvi su bili - toliko su i trajali.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi