Pretraga

Arhiva članaka

18. јул 2016.

Sajko Kertić, pilot Sviss International Airlines

Snovi su postali java

Da snovi mogu postati java, najbolje pokazuje primjer Sajka Kertića, srpskog pilota Swiss International Airlines. Još dok je bio u vrtiću prikupljao je Sajko prve crteže aviona. Bilo je to neko dječije čuđenje, fascinacija, kako nešto tako ogromno može da se otisno od zemlje, poleti, a pri tom još i prevozi ljude, robu i to tako brzo i tako daleko. Tinejdžerske godine i internet bili su prekretnica. Provodio je Sajko dosta vremena čitajući o tipovima aviona, specifikacijama i uopšte o avijaciji.


Sa 16 godina učestvovao je u predselekciji za vojne pilote u Švajcarskoj, u programu zvanom SPHAIR. Država i vojska su omogućavale mladima da provere svoj talenat i da li ispunjavaju zdravstvene kriterijume za posao u vazduhoplovstvu. Troškove programa snosila je država, tako da je to bila idealna prilika za njega. Na kraju je dobio preporuku da se regrutuje kao vojni pilot u vojsci Švajcarske. Posle mnogo razmišljanja i konsultacije s roditeljima  ipak je odustao od vojnog puta. Odlučio se za pilotsku akademiju u Swiss International Airlines u Cirihu.

A razlog je jednostavan - pored ugovora koji se nudi posle uspešnog školovanja, deo troškova preuzima kompanija jer školuje sama svoj kadar, a drugi deo troškova se vraća u roku od sedam godina od početka radnog odnosa i to bez kamate.
- Osnovno školovanje trajalo je 18 meseci. Posle 18 meseci školovanja stekao je komercijalnu licencu. Prvi let kao pilot putničkog aviona imao je 14. juna 2012. godine na liniji za Barselonu. U Evropi i severnoj Africi i na Bliskom istoku nema većeg aerodroma na koji Sajko nije sletao.

U najsrećnije životne datume Sajko svrstava svakako venčanje sa suprugom Margaritom i rođenje kćerke Siene.

Leto u Slatini

Letnji godišnji odmor Sajko Kertić provešće u rodnoj Gornjoj Slatini u Republici Srpskoj. Među putnicima u maticu su i supruga Martina, kćerka Siona, otac Jovan, majka Dragica i sestra Sandra.

"Opelješio" kolege

- Boravak i deo školovanja na Floridi bio je zaista poseban doživljaj. Imao sam priliku da gledam finale u tenisu u Majamiju i na opkladama pokupio sve i svašta od kolega iz klase jer je tad naš Nole pobedio Nadala - priča nam kroz osmeh naš sagovornik.

Članak preuzet iz Vesti, autor Ratko Patković

1 коментар :

  1. Samo da postavim jos malu ispravku:
    Skolovanje jeste finansirano predugovorom preko kompanije, medjutim to je obuhvatalo samo nastavu teorije i casove letenja. Sve ostale troskove zivota, boravka na floridi i ispita su snosili roditelji i za to sam im beskrajno zahvalan! Bez njihove pomoci nebi imao sanse da se bavim time sto danas radim. HVALA!

    ОдговориИзбриши

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi