Pretraga

Arhiva članaka

29. јун 2016.

Одржан 12. Видовдански сабор

У Горњој Слатини код Шамца одржан је 12. по реду традиционални Видовдански сабор и служен парастос за 29 бораца Војске Републике Српске и једну цивилну жртву протеклог рата са овог подручја.


Замјеник начелника општине Шамац Милан Николић рекао је да је данашњи датум јако битан за српски народ и ову регију, јер је прије 24 године извршен пробој тзв. „Кридора живота“ гдје је учествовала и Друга посавска бригада дајући велики допринос у пробоју Коридора.
Општина Шамац ће настојати да обиљечава овај датум и да даје подршку Горњој Слатини која више од деценију обиљежава Видовдански сабор“ - каже Николић.
Он је подсјетио да општина из буџета издваја средства за породице погинулих и РВИ, те ће се у наредном периоду трудити да изађу у сусрет свим борцима који ће аплицирати према републичком конкурсу у вези стамбеног збрињавања и у вези свих других права која борачка популација има.

Предсједник Организационог одбора Видовданског сабора Љубо Босић истакао је да споменик палим борцима у Горњој Слатини има своју симболику. 
„Испред споменика имамо четири степенице које представљају по једну ратну годину, а 30 стубића са плочама симболизује погинуле. Сви стубићи су увезани, што значи да су погинули борци били у родбинским везама - кумови, стричеви, рођаци“, рекао је Босић.
Босић је подсјетио да сваке године након Парастоса и полагања вијенаца организују спортске и културне манифестације.
„Претходница Видовданског сабора била је синоћња Академија и маратон, а данас је и за породице погинулих организован ручак у порти цркве. Након тога такмичење спортиста у 10 дисциплина, одбојка, навлачење конопца, фудбал, испијање пива и друго гдје учешће узме око 300 мјештана Горње Слатине, два засеока Грбача и Пањик“ – каже Босић.

Видовданском слављу су присуствовали представници из Борова и мјесне заједнице Коренита код Лознице из Србије са којима су се горњослатинци братимили прије 32 године.

Видовданском сабору присуствовао је замјеник министра цивилних послова БиХ Ђорђе Милићевић.

За вечерас су предвиђена додјела признања и богат културно умјетнички програм.


Светлана Павловић, дипл. журналиста

РЕЗУЛТАТИ У СПОРТСКОМ ТАКМИЧЕЊУ:

     1.  МАРАТОН: ПАЊИК  
     2.  ОДБОЈКА /МУШКИ/: ПАЊИК
     3. ОДБОЈКА /ЖЕНЕ/: ГРБАЧА
     4.  ШАХ: ГРБАЧА 
     5.  ФУДБАЛ /ПИОНИРИ/: НЕРИЈЕШЕНО
     6.  ФУДБАЛ /СЕНИОРИ/: НЕРИЈЕШЕНО
     7.  ФУДБАЛ /ВЕТЕРАНИ/: НЕРИЈЕШЕНО
     8.  НАДВЛАЧАЊЕ КОНОПА: ГРБАЧА
     9.  ИСПИЈАЊЕ ПИВА: ПАЊИК
     10.  ФУДБАЛ /ЖЕНЕ/: НЕРИЈЕШЕНО

УКУПАН РЕЗУЛТАТ: 3:3

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi