Pretraga

Arhiva članaka

6. мај 2014.

Jovanović Petar - sveštenik i arhijerejski zamjenik


    Jovanović (Nikola) Petar (1872-1948) - sveštenik i arhijerejski zamjenik Zvorničko tuzlanske eparhije.

Petar Jovanović je sin slatinskog sveštenika Nikole. Rođen je u Gornjoj Slatini, 1872. godine. Osnovnu školuje završio u Gradačcu i Brčkom. Tri razreda gimnazije i četiri razreda bogoslovije u Sarajevu. Nakon završene bogoslovije radio je kao učitelј u Gradačcu. Postavlјen je za slatinskog sveštenika 1893. Godine, gdje služio tri godine. Za vrijeme svеšteničke službe u Gornjoj Slatini, ćeliju koju je podigao njegov otac Nikola kod porodične kuće, prenio je, 1894. godine na sadašnje mjesto hrama Svetog Save. Kao protojerej, 1896. godine, iz Slatine odlazi u Gradačac. Nakon deset godina, 1906. godine, prelazi u Tuzlu.  Služeći predano Bogu i narodu, 1932. godine, postavlјen je za arhijerejskog zamjenika Zvorničko-tuzlanske eparhije. Na toj dužnosti ostao je do 1946. godine. Bio je i dugogodišnji član Crkvenog suda.
Pored redovnih poslova neumorno je radio na prikuplјanju istorijske građe iz života i rada pravoslavne crkve i srpskog naroda Zvorničko-tuzlanske eparhije. Sarađivao je u crkvenim časopisima. Napisao je i objavio knjigu „Srodstvo kao smetnja za brak“. Iza sebe je ostavio obimnu i vrijednu arhivsku građu.
Petar Jovanović je bio poznat kao dugogodišnji predsjednik Pčelarskog društva u Tuzli.
Umro je 1948. godine u Tuzli.

LITERATURA: Iguman Jovan Nedić, Selo Slatina kod Bosanskog Šamca i njena okolina, str. 79, Beograd  1990.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi