Pretraga

Arhiva članaka

16. фебруар 2014.

Porijeklo porodica 2. dio


O porijeklu porodica u Slatini ima i zapis, Milenka S. Filipović, poznatog etnologa, akademika, u naučnom članku "Prilozi etnološkom poznavanju severoistočne Bosne", koju je izdala Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u knjizi "Građa, Knjiga XVI, Odjeljenje društvenih nauka, Knjiga 12, 1969. g. , str.117 -118.



Milenko S. Filipović je rođen 8. novembra 1902. godine u Bosanskom Brodu. Istaknuti je jugoslovenski antropogeograf i svjetski poznat i priznat etnolog. Istraživač širokih geografskih prostranstava i još dubljih narodnih običaja, migracija srpskog stanovništva i njenih posljedica do veoma rijetkih i teško uočljivih pojava i posljedica narodnog života.
Kroz čitav svoj prilično težak život radio je sa ogromnom energijom ne priznavajući životne teškoće. Zato je uspio da u svom naučnom objavljenom radu ima gotovo 400 stotine bibliografskih jedinica. Cijeli život profesora Filipovića bio je posvećen naučnom istraživanju i naučnim radovima. Taj rad je poznat i priznat ne samo u jugoslovenskim zemljama već i u širokim naučnim krugovima u inostranstvu. Godine 1957. izabran je za člana Naučnog društva BiH, a zatim za redovnog člana Akademije nauka BiH. Od 1959. Do 1964. godine bio je direktor Balkanološkog instituta Akademije nauka BiH. 
Profesor Filipović je umro 22. aprila 1969. godine, poslje teške bolesti, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu nedaleko od jednog od svojih učitelja Jovana Cvijića i slavnog književnika i borca za narodna prava Petra Kočića.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi