Pretraga

Arhiva članaka

16. октобар 2011.

Zaseoci S. Slatine

U ranom periodu austrougarske vladavine, u Srednjoj Slatini koja je bila u sastavu Donje Slatine postojala su dva zaseoka: Srednja Mahala i Ražljevi. Srednja  Mahala je dobila ima po položaju sela. Ražljevi su ime dobili po vrsti zemljišta (zemljište gdje se voda razlijeva). Radi se  o lokalitetu koji se naslanja na današnji zaseok Gornjani, bio je naseljen katoličkim stanovništvom i u to vrijeme pripadao  Donjoj Slatini. U kasnijim podjelama sela Ražljevi se ne pominju.

Nešto kasnije se pojavljuju zaseoci: Kraljičani, Njivak, Gornjani i Polojčani. Kraljičani su dobili ime po anonimnoj kraljici, koja je, kaže legenda, bila poznata po svojoj surovosti. Jednom je tako vršila žito trudnim ženama i ždrebnim kobilama i onda se na tom mjestu prolomila zemlja i voda poplavila guvno. Baru prozvaše Kraljičino guvno a zaseok Kraljičani.  Njivak  je svojevremeno bio seoski atar i po tome je dobio naziv.  Gornjani su ime dobilo po položaju sela, to je najjužniji dio sela u samom podnožju planine Trebave. Nakon njih formirani su novi zaseoci: Polojčani, Donja Mahala, Đuranovići i Bošnjaci. Polojčani su ime dobili po vrsti zemljišta, poloj. Donja Mahala, ime dobila po položaju, Đuranovići, dobili naziv po prezimenu Đuranović koji vode porijeklo od Đurana Šarića, Bošnjaci su ime dobili po prezimenu Bošnjak. 

U zaseocima postoje sokaci, gdje obično žive porodice sa istim prezimenom kao što su: Zupci, Mandići, Jurići, Džombići, Stokići, Mikići, Lučići i dr.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi