Pretraga

Arhiva članaka

27. октобар 2020.

Служен парастос за погинуле из Гајева и прослављена слава Цркве Света Петка

У Гајевима код Шамца данас је служен парастос за 18 погинулих бораца и три цивилне жртве одбрамбено-отаџбинског рата, те за 16 жртава из Другог свјетског рата са овог подручја.


Плоча посвећена страдалима налази се на Цркви Свете Петке у Гајевима, која данас прославља и своју крсну славу.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да Света Петка чува свој народ у данима који долазе.
Он је рекао да га радује чињеница да је данас у цркви био присутан велики број младих који остају у овом селу и дају свој ангажман и у оквиру Мјесне заједнице и Црквеног одбора. "Данас је служен и парастос за све погинуле из ове мјесне заједнице у отаџбинском рату. Погинули су дали оно најсветије што су имали - свој живот за одбрану Републике Српске и слободу који уживају њихова поколења и сви ми. Присуство младих данас овдје, који им се поклањају, који не одлазе, него остају на својој земљи, говори да је то највећа захвалност за све што су чинили", поручио је Милићевић.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић истакао је да на овај начин евоцирају успомене на своје саборце и тешко вријеме које су прошли бранећи Републику Српску. "Једино на тај начин ћемо одужити свој дуг према онима који су својом крвљу бранили слободу и ове просторе", рекао је Зорановић.

Предсједник Мјесне борачке организације Гајеви Чедо Лукић рекао је да је црква на којој су уклесана имена погинулих саграђена 2002. године. "Жртве никада не смију бити заборављене. Данас, и сваки дан, ми се поклањамо нашим херојима из свих ратова који су нам створили бољу будућност", рекао је Лукић.

Након парастоса, који је служио горњослатински свештеник јереј Драган Павловић, положени су вијенци и прислужене свијеће.

Светлана Павловић, дипл. журналиста

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi