Pretraga

Arhiva članaka

4. август 2014.

XIV Župno sijelo



Srednja Slatina, 03.08.2014, godine.

Četrnaestu godinu zaredom u Srednjoj Slatini u organizaciji samih mještana a pod pokroviteljstvom Župe Svetog Franje Asiškog organizovano je Župno sijelo. 
Cilj ovakvog okupljanja je, kako kažu organizatori: želja za susretom, upoznavanjem rodbine, pronalaženjem nove radosti za dolazak u Srednju Slatinu, pa i šire gledano: zahvala Bogu za rodnu grudu gdje je većina rođena. 
Ove godine sijelo je okupilo preko 1000 osoba.

Raspored događanja 14. Slatinskog sijela bio je sledeći:


u 13 časova, Fudbalski turnir;
u 18 časova, Misno slavlje;

u 20 časova, Sijelo.

Na turniru su učestvovale tri ekipe. Pobjednik je ekipa Gornjana. Za najboljeg igrača proglašen je Goran Bošnjak a najbolji golman bio je Juro Marić Đuka. Odigrana je i utakmica veterana.

Misno slavlje predvodio je župnik Marko Stipić.

U večernjem programu za dobro raspoloženje gostiju, do sitnih sati, pobrinuli su se: Željko Jurić, Sanja San i Ivan Martić Beko.

Sijelo (posijelo, prelo) važan je dio kulturne baštine našeg sela.
Od početka avgusta, kada dani već počinju da kraćaju, žene i djevojke se okupljaju uveče uz vatru, pa se uz priče i pjesme, bave raznim ženskim poslovima: predu, češljaju vunu, pletu ili šiju. Vatra se za prelo loži obično na raskršću ili u kakvom dvorištu. Ova posijela priređivala su se sve dok dobro ne zahladni, i to poslije večere. Pored ženskadije, na sijelima su bili prisutni i momci, koji su obično ložili vatru i činili razne sitne usluge djevojkama. Razumije se, gdje su momci i djevojke zajedno, tu je bilo i ašikovanje, slično onome na vašerima i igrankama. Uz ova posijela pjevale su se posebne pjesme i igrala su se razna kola. Svaki seoski kraj ili zaseok imao je svoje sijelo. Na ovim prelima nekada je dolazilo do svađa, čak i do tuča zbog djevojaka. Stariji ljudi su pričali o poslovima, o prošlosti, o porijeklu, o ratovima  i sl.

Interesantno je da je ovaj običaj u našem kraju gotovo isti kod katoličkog i pravoslavnog stanovništva.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi