Pretraga

Arhiva članaka

5. фебруар 2012.

Prsten

Nešto bez čega Slatina ne može zimi, svakako je igra prstena. Igra koja je na ovom našem prostoru veoma dugo. Niko ne zna reći od kada se ona  igra i kako je došla na naše prostore ali svi znaju da je igraju.
Prsten je isključivo muška igra, mada ima pripovjedanja u kojima su igrale i žene ili su bile pomagači. Biti najbolji prstendžija u selu bilo je prestiž. Prestiž sa kojima se postojalo dio priča ili legendi koje prepričavaju Slatinci u dokolično vrijeme.

Igra prstena
Prsten se po pravilu igra kada padne snijeg. Unaprijed se dogovori vrijeme i mjesto gdje će se igrati. Domaćin igre prstena treba da obezbijedi prostoriju za igru, meze i piće. Na pod se prostre ćebad, najčešće dva, predvostruče se i tako se napravi prostor gdje će se igrati. Na dvije suprotne strane prostre se još ćebadi i napravi se mjesto gdje će igrači sjediti. Prsten igraju dvije ekipe koje imaju najmanje dva igrača a može i više. Najčešće ekipe broje tri ili četiri igrača. Cilj igre je pronaći prsten koji se krije u kape skrojene od starih šešira. Kapa ima deset, negdje se igra i u jedanaest. Poene dobija ekipa koja krije prsten. Ekipa koja traži prsten ima pravo da bira četiri kape u kojima misli da je prsten. Ako se kapa udara smatra se da je u njoj prsten a ako se baca da nije. Ekipa koja traži ne mora da udara četiri kape po redu, može da bira kada će kapu udariti a kada baciti. Ako ekipa nađe prsten u prvoj kapi nema poena, u drugoj kapi, protivnička ekipa dobija jedan poen a u ostale tri kape dva poena. Ekipa, kada nađe prsten onda ga ona krije. A ako ne nađe prsten, protivnička ekipa dobija još dodatnih poena, od 4 do11 u zavisnosti od toga koliko su koje kape vrijedile. Najviše vrijedi kapa u kojoj je prsten a ekipa koja ga traži misli da je najpraznija -11 poena. Sledeća vrijedi 10, iduća 7, pa onda 6, pa 5 i zadnja 4 poena.
Pobjednik je ekipa koja skupi 201 poen. Partija prstena može da traje i 5-6 sati. Nekada se znalo igrati po dva dana i dvije noći bez prekida.

Slika sa turnira posvećenog Peri Jurić Čikinom
Za najbolje igrače u Slatini važili su Luka Džombić i Pero Jurić-Čikin. U znak sjećanja i poštovanja prema Peri Jurić-Čikinom igra se turnir u prstenu koji su organizovali Slatinci u Zagrebu.
Po pričama iz starijih vremena prsten nije bio samo igra kojom bi se kratilo zimsko vrijeme, nekima je bio i porok. Nije mali broj onih koji su izgubili veliki novac u prstenu a neki su izgubili i imanje.
Danas, sreća je da se prsten doživljava kao igra naših predaka koju treba sačuvati.

Svakako, interesantni su i termini koji su vezani za ovu igru. Mnogi su se zadržali i danas u toj igri. Ja ću ih zabilježiti jednostavno da se ne zaborave. 
Sinija - ćebe gdje se kriju kape.
Ćilo - prsten koji se krije, obično metalni dio lovačkog metka, prepolovljen uzduž.
Išćil - kapa u kojoj se smatra da je prsten.
Boš - prazna kapa.
Prvica - prva kapa po redu krivenja.
Pošljo - poslednja kapa po redu krivenja.
Čaršija - kapa u sredini.
Konj - poen.
Cura - kapa koja nosi 11 poena (kapa koju ekipa tipuje da je najpraznija a u njoj bude prsten).
Ostoja - kapa koja nosi četiri poena.
Čot - termin koji govori da je ekipa pobjednik ukoliko protivnička ekipa ne nađe prsten.
Šakica - jedan od načina  na koji se krije prsten.
Ostati u Ciganima - znači da ekipa nije osvojila sto poena.
Sporeno - pozicija kada na sećiji ostanu dvije kape.
Gazda ili šef kapa - kapiten ekipe.
Alka - prsten pronađen u prvom pokušaju.
Šljepak - kapa na kapi.
Šaret - znak koji odaje krivača.
Mjesto - mjesto gdje je u prošlom krivenju bio prsten.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi