Pretraga

Arhiva članaka

11. децембар 2018.

Posjeta delegacije opštine Zavidovići S. Slatini /video/

Šamac i Zavidovići su na putu uspostavljanja međuentitetske saradnje u oblasti privredne razmjene kao okosnice ekonomskog razvoja, ali i održivog povratka prijeratnog stanovništva. Delegacija opštine Zavidovići posjetila je i multietničko selo Srednja Slatina, kao dobar primjer suživota i tolerancije.

Mato Baškarić se po povratku u Srednju Slatinu odlučio za poljoprivrednu proizvodnju. Registrovao je poljoprivredno gazdinstvo i na 30 hektara uzgaja ratarske kulture. Zadovoljan je uslovima života, ali i republičkim i opštinskim podsticajima koje ostvaruje.

"Stvaram sebi, svake godine po nešto se kupi, napravi... Rodio sam se tu i smatram da bih trebao živjeti tu gdje sam se rodio", ističe Baškarić.



Održiv povratak podrazumijeva integraciju povratnika u društveni život lokalne zajednice i zapošljavanje, što je uslovljeno stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta i novim investicijama. Opštine Šamac i Zavidovići imaju zajednički interes u uspostavljanju poslovno-privrednih veza, posebno u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

"Privreda opštine Šamac je prvenstveno bazirana na poljoprivrednoj proizvodnji. Pogodnosti opštine Šamac i nedostaci ili privredni ambijent opštine Zavidovići stvaraju mogućnost izvoza proizvoda koje vi proizvodite preko naših privrednih subjekata", kaže Hašim Mujanović, načelnik opštine Zavidovići.

Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac, ističe da postoji spremnost da se udruženja privrednika ove dvije opštine, dogovore da se proizvodi plasiraju na područje opštine Zavidovići, jer ističe, to područje nije posavski ravničarski kraj kao šamačko.

Prvi korak u saradnji dviju opština biće predstavljanje privredno-turističke ponude Zavidovića na predstojećem Sajmu meda i tradicionalnih proizvoda, koji će biti održan u Šamcu 21. i 22. decembra.

Izvor:RTRS

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi