Pretraga

Arhiva članaka

27. август 2015.

Информација о демографском стању на општини


И Н Ф О Р М А Ц И Ј А
о демографском стању на подручју општине Шамац са подацима о броју умрлих, рођених и вјенчаних у 2014. години

Демографија се ослања на употреби огромних количина података, укључујући податке о попису становноштва, записе о рођењу, женидби и смрти.
Демографија  као наука о становништву истрaжује и проучава правилности и законитости у кретању становништва, те како се становништво мијења током времена  због рођења, смрти, миграција и старења.

Како већ дужи низ година на овом подручју није било пописа становништва, а усљед ратних дејстава на овим просторима дошло је до значајнијег помјерања становништва што је неминовно узроковало да је промијењена и демографска структура становништва a како настале промјене нису систематски праћене самим тим тешко је и говорити о демографском стању становништва на подручју општине Шамац. 
Демографска слика стања на подручју општине Шамац приказана је из евиденција које се воде у Матичним књигама и из других званичних извора али је и  та демографска слика  приближна, самим тим што се у матичне књиге евидентира само рођење, смрт, и вјенчање по мјесту дешавања истог. 
 Општина Шамац нема ни породилиште ни болницу, тако да се дјеца рађају у породилиштима у другим општинама гдје се и евидентира чињеница њиховог рођења а и чињенице смрти за лица која су умрла у болници  евидентира се такође према мјесту смрти. 
У матичну књигу рођених уписује се и чињеница рођења дјетета чији су родитељи држављани БиХ и РС а дијете је рођено у иностранству. У овом случају чињеница рођења се уписује у матичну књигу у мјесто гдје родитељи дјетета или један од њих имају пријављено пребивалиште.
У оквиру Одјељења за општу управу образоване су мјесне канцеларије, које обављају одређене послове локалне самоуправе а из дјелокруга Општинске административне службе а све са намјером да се одређени послови обављају ефикасно, рационално и ближе мјесту становања грађана, и то; 
  1. Мјесна канцеларија Обудовац, са сједиштем у Обудовцу, за подручје насељеног мјеста Обудовац,
  2. Мјесна канцеларија Доња Слатина,са сједиштем у Доњој Слатини, за насељена мјеста: Доња Слатина, Брвник и Баткуша,
  3. Мјесна канцеларија Горња Слатина, са сједиштем у Горњој Слатини,за насељена мјеста: Горња Слатина, Гајеви, Средња Слатина и Корница,
  4. Мјесна канцеларија Црквина, са сједиштем у Црквини, за насељена мјеста Црквина, Крушково Поље, Писари, Засавица и Шкарић,
  5. Мјесна канцеларија Тишина, са сједиштем у Тишини, за насељено мјесто Тишина, Гребнице, Ново Село, Доњи Хасић, Горњи Хасић и Лугови,
  6. Мјесна канцеларија Шамац, са сједиштем у Шамцу, за насељено мјесто Шамац.
У табеларном прегледу дати су подаци о упису чињеница рођења, вјенчања и смрти у 2014. години по Мјесним канцаларијама.

МЈЕСНА
КАНЦЕЛАРИЈА
Уписи у МКР
(рођени)
Уписи у МКВ
(вјенчани)
Уписи у МКУ
(умрли)
Матичар Шамац
22
37
47
Матичар Црквина
16
14
25
Матичар Тишина
4
6
25
Матичар Обудовац
4
16
32
Матичар Д. Слатина
4
10
23
Матичар Г. Слатина
7
15
29
Укупно:
57
98
181

Изнијети подаци у горњем табеларном прегледу не предсатављају право  чињеничнмо стање,  посебно  када  је  ријеч  о  упису  дјеце  у   књигу рођених, подаци који су дати у табеларном прегледу односе се само на дјецу која су рођена у породилишту у Добоју и иностранству и уписују се у матичну књиге рођених на подручју општине Шамац а дјеца која су рођена у Брчком уписују се у књигу рођених у Брчком због фиктивног пријављивања ради остваривања права на породилиште и других бенефиција.  Упис ове дјеце родитељи обично врше на основу указане потребе за остваривање неког права, тако да се може радити и о лицима која су стара више година. 
Подаци о упису у матичне књиге  умрлих и вјенчаних на подручју општине Шамац приближни су стварном стању oбзиром да и ту има уписа наведених чињеница а који су уписане у иностранству а касније евидентиране и у нашим књигама. 
Најтачније податке о рођењу дјеце евидентирани су у овој Служби а на основу података Дома здравља Шамац, гдје се због обавезних вакцина по рођењу евидентира свако дијете без обзира гдје је рођено а које има пребивалиште на подручју Општине Шамац.

Најприближнију слику о демографском стању на подручју Општине у 2014. години даће нам сљедећи подаци:

ПРЕГЛЕД БРОЈА, РОЂЕНИХ, ВЈЕНЧАНИХ И УМРЛИХ У 2014. ГОДИНИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ШАМАЦ

Број рођених
Број вјенчаних
Број  умрлих
57
98
181
  
Из пoдатака датих у табели видљиво је да у 2014. години није обезбјеђена ни близу проста репродукција становништва, стопа наталитета знатно је испод стопе морталитета, слободно се може рећи чак и забрињавајуће лоша.

ПРЕГЛЕД  БРОЈА  РОЂЕНИХ,  ВЈЕНЧАНИХ  И  УМРЛИХ  од  2009. до 2014.
           
Година
Број рођених
Број вјенчаних
Број умрлих
2009.
114
114
196
2010.
97
110
188
2011.
105
119
187
2012.
86
115
171
2013.
27
53
52
2014
57
98
181
Укупно 2009-2014
486
609
975

Из датог табеларног прегледа видљиво је да су присутне осцилације у броју рођених, вјенчаних и умрлих у задњих пет година али је у свим годинама знатно већи број умрлих лица у односу на број рођених. У периоду 2009 – 2014 број умрлих у односу на број рођених већи је за 489 лица. 

    У циљу подстицаја наталитета на подручју општине, Општина Шамац донијела је  Одлуку о подстицају наталитета на подручју општине Шамац, („Службени гласник општине Шамац“, број: 9/06), а истом је утврђено је да свака породица  има:

  1. Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100,00 КМ за  прво и друго рођено дијете,
  2. Право на једнократну новчану помоћ у износу од 1.000,00 КМ за  треће рођено дијете од истих родитеља, и
  3. Право на једнократну новчану помоћ у износу од 500,00 КМ за четврто  и свако наредно дијете од истих родитеља. 
Иако се Одлуком жељело стимулисати рађање већег броја дјеце и да се обезбједи проширена репродукција становништва број треће рођене и више рођене дјеце из године у годину је у опадању  и изгледа овако :

ПРЕГЛЕД  ВИШЕРОЂЕНЕ  ДЈЕЦЕ  У  ПЕРИОДУ  2009. – 2014. ГОДИНЕ

Година рођења
Треће дијете
Четврто дијете
Пето дијете
2009.
15
4
0
2010.
12
2
1
2011.
10
2
0
2012.
9
1
0
2013.
7
2
0
2014.
6
2
0

Порeд мјера донијетих на нивоу општине и Јавни фонд за дјечију заштиту за свако новорођено дијете додјељује новчану   помоћ у износу од 250,00 КМ. Исплата ове помоћи врши се  преко Центри за социјални рад.

Влада Републике Српске такође стимулише рађање дјеце и за треће рођено дијете даје новчана средства у износу од 600,00 КМ а четврто рођено дијете новчани износ од 450,00 КМ. Исплата и ове помоћи врши се преко Центра за социјални рад. 

Подаци изнијети у овој информацији представљају само један дио података ( наталитет и морталитет) са којима располажемо а који је везан за демографско стање на подручју општине. Други ништа мање битан податак који се односи на  миграциона кретања становништва а која су све више присутна на нашим просторима о којима немамо никакву евиденцију једнако је забрињавајући, самим тим што велики број младих одлази у веће градове и ван ових простора и тамо ствара породицу. Самим тим старосна структура становништва из године у годину је све неповољнија и досеже до граница забрињавајућег.

     Након свега изложеног као неминовно намеће се потреба доношења опсежнијих и дугорочнијих мјера које ће довести до  повећење наталитета и мјера које ће довести до смањења броја младих који напуштају ове просторе чиме би се и демографска слика побољшала.

СЛУЖБА ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ
Крста Бајкановић, дипл. ецц.

0 коментара :

Постави коментар

Kalendar

Одржана свечана академија и отворен 19. „Видовдански сабор“

У Горњој Слатини код Шамца синоћ је одржана свечана академија поводом Видовдана и отворен традиционални 19. "Видовдански сабор". Г...

Popularni postovi